Vogels voeren: maak er wat leuks van!

Vogels kunnen in het najaar en de winter wel wat hulp gebruiken. Ze zoeken ook vaker de steden op en je kunt vogels van veel dichterbij zien. En het is ook een unieke kans om vogels van dichterbij te zien. Er gebeurt dan van alles. De interactie van de vogels onderling is echt fascinerend om te zien. Daar kun je een hele dag van genieten. Wij hadden afgelopen winter bijvoorbeeld een staartloze merel in de tuin. En wat hij miste aan staartveren compenseerde hij met zijn bravoure. Hij liet echt zien dat hij de baas was in de tuin. Een echte persoonlijkheid!

En je kunt er ook een leuke activiteit van maken met je kinderen. Zelf maak ik elk jaar in een cakevorm een grote tulband en kleine cupcakes. Het recept is simpel:
Koop een blok frituurvet (vogels hebben meer verzadigd vet nodig dan mensen) en goed strooivoer. Smelt het frituurvet. Dat kan in een pan bijvoorbeeld. Neem dan de pan mee naar buiten (dat doe ik tenminste omdat ik vaak nogal knoeierig ben :-)) en doe er een gelijke hoeveelheid (ongeveer) strooivoer in. Pas op dat je je niet brandt! Doe dan alvast touwtjes in de cupcake vormen, dan kun je ze daarna ophangen. En je kunt er allerlei mooie bouwsels van maken. Hieronder een taart die ik een keer met sinterklaas kreeg als soort surprise. Erg leuk en de vogels zijn er ook erg blij mee!

Lekker bijvoeren dus! Dat mag trouwens het hele jaar door, je hoeft niet te wachten tot het echt koud wordt. Dat vogels lui zouden worden van voeren of niet meer zelfstandig voedsel zouden kunnen vinden door bijvoeren is een veelgehoorde fabel. Ze hebben vaak meerdere plekken waar ze hun voedsel vandaan halen en als het ergens niet is dan zoeken ze een andere plek. Ik wens je een fijne en vogelrijke winter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: