Fantastische Spechtensafari met zwarte spechten in de hoofdrol

Op een steenworp afstand van mijn huis ligt een spechtenparadijs. Omdat ik dat wil delen met andere natuurliefhebbers organiseer ik regelmatig #Spechtensafari’s. Zoals bijvoorbeeld op zondagochtend 17 maart 2019.

Alle deelnemers bedankt!

De vooruitzichten waren aan het begin van de week erg slecht: wisselvallig met veel regen en windstoten. Even dacht ik er aan om de #Spechtensafari te verzetten naar een andere datum, maar aan het eind van de week zag het er iets beter uit, al dekken de woorden ‘minder slecht’ de lading beter :-). Dus toch maar door laten gaan. We startten om 7:00u, het was toen net licht. Mijn jas was nog nat van mijn laatste verkenningstocht een dag eerder. Een slechte generale zorgt voor een geslaagde première zeggen ze wel eens. Dat kwam deze keer helemaal uit! Want ondanks de slechte voorspellingen was het aan het begin droog! En dat was mooi, want de deelnemers uit o.a. Hoek van Holland, Naaldwijk en zelfs Vlaanderen wilden dolgraag spechten zien. Vooral de zwarte stond hoog op het wensenlijstje.

We gingen op pad en al snel hoorden we de eerste grote bonte spechten. Wat uniek was, was het oorverdovende geluid van kepen en vinken. Deze vogels hadden zich door het slechte weer van de laatste weken verzameld in het beukenbos waar we aan het begin van de wandeling doorheen kwamen. Daar is namelijk voedsel genoeg. Zelf heb ik nooit eerder meegemaakt dat er zoveel van deze vogels tegelijk aan het kwetteren waren. Je hoorde letterlijk één kakofonie van geluiden. Echt bijzonder. Nadat we een grote bonte specht prachtig bovenop een dode afgebroken boom konden zien zitten (ook door de telescoop) hoorden we een zwarte specht roepen en even later vloog deze langs. Missie al gedeeltelijk geslaagd, maar er is altijd smaak naar meer :-). Meerdere zwarte spechten tegelijk zien bijvoorbeeld :-). En het mooie is: dat gebeurde een uurtje later. We kwamen bij een stuk beukenbos waar ik een holte weet te zitten. Daar heb ik al eerder zwarte spechten gezien, maar nu dus weer! Er zaten zelfs even 3 vogels in hetzelfde kleine stukje. Eén vloog er weg, van de andere twee ging er één zelfs in de holte zitten om de binnenkant bij te werken. Dat was het mannetje zagen we later. Het vrouwtje bleef meer dan 10 minuten naast de holte zitten. De zon begon zelfs op dat moment te schijnen. We hebben de zwarte spechten echt fantastisch kunnen bekijken!

Het vrouwtje zat ook even in de holte (Foto Renée Koster)

Het vrouwtje zat meer dan 10 minuten naast de holte, het mannetje zat er toen in (Foto Renée Koster)Kiekeboe (Foto Renée Koster)

De zwarte spechten waren goed te zien door de telescoop

Speuren naar grote lijsters en andere vogels op de Edese Hei

Koffie, thee en een gezond tussendoortje in het bos

Na dit mooie schouwspel liepen we weer verder. Bij de koffie en thee hoorden we een havik roepen. Dat kwam uit de buurt van het haviknest dat ik eerder had gevonden. Onderweg kwamen we nog meer grote bonte spechten tegen, boomklevers, appelvinken. Op de Spechtenboulevard zagen we nog meer grote bonte spechten en hoorden we een zwarte specht roepen. Wat een prachtig geluid zeg! Ook zagen we nog een groepje reeën. Het weer werkte gelukkig ook mee, we hadden maar twee keer een buitje tijdens de Spechtensafari. We sloten af met een kopje koffie in hotel De Bosrand. Het was een erg geslaagde dag met veel spechten en andere vogels en blije deelnemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: