UNIEKE BELEVENIS MET MIJN FAVORIETE VOGEL: DE DRAAIHALS – DEEL 4: hoe loopt het af?

Op zondagochtend 5 augustus was ik er weer voor dag en dauw, samen met één van mijn draaihalzenmaatjes. We zagen vlak na zonsopkomst één van de ouders de kop uit het nest steken. De andere vogel liet zich in de buurt één keer kort horen. Na een paar minuten vloog de vogel die in het nest had overnacht (het zal de moeder wel geweest zijn, die willen bij mensen meestal de kleintjes zo dicht mogelijk bij zich houden, laten we dat bij draaihalzen ook maar aannemen ;-)) het nest uit naar een boom vlakbij (de boom waar ze op landen bij de voedselvluchten) en ging daar foerageren. Mijn draaihalzenmaatje kon deze vogel prachtig zien en dat was mooi, want tot die dag had hij de draaihals alleen op zijn vakantieadres gezien op alle foto’s en filmpjes waarmee ik hem spamde :-). Na een tijdje begonnen de jongen te bedelen en ze staken om beurten de kop uit de nestholte om te kijken waar pa en ma bleven. Maar wat vreemd was: ze kwamen maar niet. En dat was echt anders dan de dagen daarvoor. De jongen gingen steeds verder met hun kop uit het nest, ze hadden honger! Eén vogel kukelde zelfs even uit het nest, maar klom snel weer terug. Prachtig om te zien. Pa en ma draaihals vonden blijkbaar dat het tijd was dat de jongen de vleugels uit zouden slaan. En om 9:32u vond één van de jongen dat ook, want de vogel vloog uit. Dat was echt een magisch moment om mee te maken. En helemaal cool dat ik het ook nog heb kunnen vastleggen op film!

De vogel ging in een boom naast de nestboom zitten en bedelde er lustig op los. Om 10:01u kwam toch één van de ouders met voer aangevlogen en voerde het jong dat nog in het nest zat. Het andere jong fladderde snel terug naar de nestboom en zat een tijdje samen met de oudervogel op de tak naast het nest. Na een paar minuten vloog de oudervogel weg en het uitgevlogen jong fladderde er achteraan. Toen hield het andere jong het ook voor gezien: om 10:33u koos hij of zij ook eieren voor zijn/haar geld en vloog de wijde wereld in. De jongen zaten het uur daarna nog steeds in de bomen rond de nestboom, maar de ouders lieten zich niet meer zien. Twee jongen is voor draaihalzen niet veel, maar een tweede legsel komt minder vaak voor. In totaal hebben deze twee draaihalzen voor minimaal 5 nakomelingen gezorgd dit jaar. Een prachtige prestatie, chapeau voor deze Jynxen Torquilla! Na het uitvliegen informeerde ik mijn draaihalzenmaatjes en voldaan ging ik huiswaarts.

Echt bijzonder dat ik dit allemaal heb kunnen volgen en vast kunnen leggen, van de paring tot en met het uitvliegen. Ook mooi om zo’n moment te kunnen delen met andere liefhebbers. En door de beelden en foto’s ook met de rest van de wereld. Ik ben nog steeds superblij dat ik dit nest heb gevonden. Ik heb mijn favoriete vogels zó ontzettend mooi gezien. Vooral toen de jongen wat ouder waren en in de nestopening zaten te bedelen. En als ze gevoerd werden, dat was echt een feest. Het rollen van de tong, het vangen van een vlieg door één van de jongen met de tong, de paring en het uitvliegen. Ik heb alles voor eeuwig in mijn geheugen. Een grote wens is vervuld, mijn draaihalzenhonger is voor even gestild. Al kan ik niet wachten tot volgend jaar, dan hoop ik in mijn “eigen” gebied ook draaihalzen te vinden. En ik wil graag het echte draaien met de nek graag een keer goed zien. Dit smaakt naar meer!

Ik wil jou als lezer en kijker ontzettend bedanken voor het lezen en kijken en tot de volgende keer! O ja, als je het leuk vindt om een keer met mij op pad te gaan, kijk dan even op mijn website bij het onderdeel vogelexcursies. Bijvoorbeeld op vrijdag 24 augustus, dan ga ik naar de Oostvaardersplassen. Met kans op draaihalzen :-). Er zijn nog plekken beschikbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: