TIP #15 – de 5 seconden regel

Heb je ook zo vaak dat je dingen uitstelt? Of dat je een goed idee hebt, een geniale ingeving zelfs? En als je daar dan even over nadenkt, dat je dan een stemmetje in je hoofd hoort dat allerlei redenen vindt om het toch maar niet te doen? Terwijl je er een paar seconden van overtuigd was dat het wel een goed idee was? Nou, dat heb ik ook vaak, heel vaak zelfs. Maar gelukkig heb ik een oplossing gevonden. Namelijk de 5 seconden regel. Die is bedacht door Mel Robbins, een superslimme en enthousiaste Amerikaanse vrouw. Misschien heb je haar wel eens gezien op Youtube. Zo niet, dit filmpje is echt een aanrader:

Als je niet veel tijd hebt, begin dan met kijken bij 9m45s en kijk ongeveer 5 minuten.

De 5 seconden regel helpt je om meteen actie te ondernemen op iets wat je eigenlijk wil, maar waarvan de stem in je hoofd je snel afhoudt. Ik noem die stem trouwens de gekke papegaai, die alles napraat wat hij of zij anderen ooit heeft horen zeggen of denken. In de volgende TIP trouwens meer over de gekke papegaai in je hoofd. Die papegaai zegt dingen als: “Zou je dat nou wel doen, dat is vast heel moeilijk!”. Of “Weet je wel wat anderen van je zullen zeggen als je dat idee uitvoert?” en “Maar dat kun je toch niet”. Dat soort vervelende (en onware!) dingen. Maar nu komt het mooie. Als je binnen ongeveer 5 seconden actie onderneemt dan geef je de gekke papegaai geen kans. Dus doe als volgt: stel, je hebt een geniale ingeving. Tel dan af van 5 naar 1 en neem bij 1 meteen actie. Vaak is iets kleins al voldoende om iets moois of goeds in gang te zetten. Bijvoorbeeld een telefoontje plegen naar iemand aan wie je denkt. Of een mail sturen met een zakelijk voorstel waarvan de gekke papegaai zegt dat dat veel te hoog gegrepen is of dat de ontvanger toch niet in wil gaan op jouw voorstel of idee. Het gaat er om dat je meteen actie onderneemt! Dus 5-4-3-2-1-ACTIE!

Je hoeft natuurlijk niet je baan op te zeggen na die 5 seconden (al is dat in sommige gevallen zeker een goed idee :-)), maar je kunt bijvoorbeeld wel even binnenlopen bij je baas of een gesprek inplannen met je chef over een bepaald project dat je graag wilt doen. Of wat dacht je van een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel om het bedrijf dat je al zo lang wilt beginnen in te schrijven. Tel gewoon af: 5-4-3-2-1 en neem actie! Veel succes :-). Gezonde groeten van Adriaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: