Superleuke vogelexcursie op camping De Oldenhove bij Lunteren

Op zaterdag 6 juli organiseerde De Gezonde Vogelaar een vogelexcursie speciaal voor de gasten van camping De Oldenhove. Dat is een prachtige camping in het buitengebied tussen Ede en Lunteren. Een groene oase met veel vogels op en rond de camping. Uitgerekend deze avond regende het. Terwijl het de weken daarvoor amper regende. Vijf mensen en hond Kaatje trotseerden de regen. Daar kregen zij geen spijt van. Want wat was het fantastisch!

We startten bij de visvijver. Daar zagen we een paartje meerkoeten met een stuk of 3 jongen, een waterhoentje met jongen en zelfs een dodaars met jongen. Dodaarzen zijn kleine fuut-achtigen die geen seconde rustig blijven zitten. Ze duiken namelijk continu onder water om voedsel te zoeken. Ze kunnen lang onder water en komen nooit op dezelfde plek weer boven water. Maar met het nodige geduld waren ze te zien. De jonge dodaarzen waren echt kleine zwarte bolletjes die we heel kort bij het riet in het water zagen, waarna ze weer snel terug de begroeiing in gingen. Erg leuk!

Even de staartmezen in de vogelgids laten zien

In het weiland bij de visvijver zagen we hazen en een stel mooie koeien. Die liepen zelfs een stukje met ons mee :-). Ook zagen we kieviten, holenduiven, boerenzwaluwen en houtduiven. Een stukje verderop kwamen we een grote groep staartmezen tegen. Dat zijn kleine pluizebolletjes met een lange staart. Superschattig!

Turen naar de staartmeesjes bovenin de boom

Nadat we de Goorsteeg waren overgestoken zagen we een grote groep spreeuwen. Er kwam een vrouw aan fietsen. Zij vroeg of we nog wat leuks gezien hadden. We raakten in gesprek en zij bleek daar vlakbij te wonen. Ze vertelde over de uilen die ze op het erf hebben. Omdat ik zelf actief ben voor de kerkuilenwerkgroep wist ik dat er in de buurt steenuilen en kerkuilen zitten. Het was me nog niet gelukt om bij dit adres een afspraak te maken voor het ringen van de kerkuilen. Vandaar dat ik meteen de kans greep door te vragen of we even in de kast mochten kijken. Als er nog jongen in zouden zitten dan kon ik een afspraak maken met de ringer om deze jongen alsnog te ringen. En het mocht :-). We liepen richting de schuur, maar onderweg daar naar toe zag één van de deelnemers een steenuil een boom in vliegen. Die konden we mooi zien door de telescoop.

Steenuiltje, foto gemaakt door de telescoop (met regendruppels op de lens :-))

Bij de schuur met kerkuilen

Daarna gingen we naar de schuur waar de kerkuilen in zouden kunnen zitten. We hoorden al wat beweging, dus dat was goed nieuws! Maar om zeker te weten of er nog jongen in zaten wilde ik toch even in de kast kijken. Ik hoefde niet eens ín de kast te kijken, want er zaten er twee bovenop! Eén bleek een volwassen vogel te zijn. De andere was een jong, duidelijk het oudste jong. Dat kun je zien aan de grootte en ook had deze vogel bijna geen dons meer. Hij of zij vloog de schuur in, maar was nog niet helemaal in staat om goed te vliegen. Gelukkig kon de boer de vogel voorzichtig oppakken. We hebben deze vogel weer in de kast gezet.

Mooi he!

De volwassen vogel vloog, nadat ik hem/haar in de kast had gedaan, er vandoor. Eerst drie rondjes door de schuur en daarna over het weiland richting een boom om in te gaan roesten. Het was waarschijnlijk het vrouwtje, want het mannetje zit overdag meestal ergens in de buurt te roesten. Er zaten in totaal 4 jongen in de kast. Prachtig dat we deze vogels zagen tijdens deze regenachtige excursie.

Even voorzichtig aaien 🙂

Voldaan gingen we terug richting de camping, waar een heerlijk warm kopje koffie en thee voor ons klaar stond. Dat hadden we wel verdiend. Wat was het een fantastische belevenis! In totaal zagen en/of hoorden we 17 soorten: boerenzwaluw, dodaars (met jongen), heggenmus, holenduif, houtduif, kerkuil (met jongen), kievit (met grote jongen), kokmeeuw, meerkoet (met jongen), merel, spreeuw, staartmees, steenuil, tjiftjaf, tuinfluiter (alleen gehoord), waterhoen (met jongen), zilvermeeuw. Bedankt aan alle deelnemers, het was echt superleuk.

Wil je trouwens meer weten over het ringen van kerkuilen. Bekijk dan deze vlog van Youri Jongkoen die een keer mee ging met het ringen van kerkuilen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: