Superleuke #Stadsvogelsafari tijdens de Inspiratiedag van de gemeente Amersfoort

Op donderdag 20 juni organiseerde de gemeente Amersfoort een dag vol leuke activiteiten en inspiratie voor het personeel, de Inspiratiedag. De Gezonde Vogelaar was ook van de partij en nam medewerkers mee op een #Stadsvogelsafari en een #Spechtensafari. Hier een verslag van de #Stadsvogelsafari. Een verslag van de #Spechtensafari vind je hier. Met dank aan Egbert-Jan van Ommen voor de mooie foto’s!

#Stadsvogelsafari
De #Stadsvogelsafari was in het centrum van Amersfoort. Want ook in alle drukte zijn er vogels. In totaal zagen we 17 soorten. Een mooie score!

De deelnemers aan de #Stadsvogelsafari

Daaronder de snelste vogel op aarde, de slechtvalk. We zagen eerst een volwassen vogel vliegen en daarna zagen twee jonge slechtvalken op het gebouw van KPN bij het station. Een andere snelle stadsvogel is de gierzwaluw. Adriaan vertelde de deelnemers dat gierzwaluwen de eerste 2 jaar van hun leven alleen maar lucht aanraken. Je zult ze ook nooit op een draad zien zitten, zoals boerenzwaluwen wel doen. Dat komt ook doordat ze hele kleine pootjes hebben, waarmee ze zich hooguit kunnen vasthaken aan een baksteen bij hun nestholte onder een dakpan.

Op hoge gebouwen zitten vaak vogels, zoals deze ekster

Een Houtduif (voor) en een Turkse tortel (achter)

Nog een vogel op een hoog gebouw: een mantelmeeuw

Huismussen broeden vaak onder dakpannen

Pas op het moment dat ze voor het eerst gaan broeden (als ze 2 jaar oud zijn) landen gierzwaluwen voor het eerst. Sowieso brengen ze het grootste deel van de tijd in de lucht door. Zelfs slapen doen ze in de lucht. In Amersfoort is een hele actieve gierzwaluwenwerkgroep en er zijn gebouwen waar nestruimte is ingebouwd, zoals bij het Eempolis-gebouw bij het station in Amersfoort. En dat is belangrijk. Niet alleen voor gierzwaluwen, maar ook bijvoorbeeld huismussen zijn afhankelijk van kieren en gaten in gebouwen. Iets waar met duurzaamheidsingrepen zeker rekening mee gehouden moet worden. Bijvoorbeeld door neststenen of nestkasten op te hangen.

Een volwassen slechtvalk

Een meerkoet op het nest (met AA-tje)

Een kijkvogel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: