Superleuke #Spechtensafari tijdens de Inspiratiedag van de gemeente Amersfoort

Op donderdag 20 juni organiseerde de gemeente Amersfoort een dag vol leuke activiteiten en inspiratie voor het personeel, de Inspiratiedag. De Gezonde Vogelaar was ook van de partij en nam medewerkers mee op #Spechtensafari en #Stadsvogelsafari. Hier een verslag van de #Spechtensafari, het verslag van de #Stadsvogelsafari vind je hier. Met dank aan Egbert-Jan van Ommen voor de mooie foto’s!

De #Spechtensafari was op begraafplaats Rusthof, aan de zuidkant van Amersfoort. We hadden geluk met het weer en de vogels. In totaal zagen en hoorden we 23 soorten vogels. Daarnaast ook veel bosmuizen, konijnen, vlinders en een paar eekhoorntjes (altijd schattig :-)).

We zagen o.a. boomklevers, boomkruipers, zanglijsters en groenlingen. Eén van de leukste waarnemingen was die van het goudhaantje dat op het geluid afkwam dat Adriaan afspeelde op zijn telefoon. Als je ergens bent waar goudhaantjes zitten dan is het de moeite waard om te proberen ze te lokken. Goudhaantjes zijn nieuwsgierige vogeltjes en ze komen vaak op het geluid van soortgenoten af. Het lokken lukte deze keer goed. Het goudhaantje vloog bijna tegen onze hoofden op :-). Wist je trouwens dat het goudhaantje het kleinste vogeltje van Nederland (en Europa) is? Ze wegen 5,5 gram en zijn 8 cm groot.

Een goudhaantje

O ja, een #Spechtensafari is geen #Spechtensafari als je geen spechten ziet. Gelukkig zagen we een aantal grote bonte spechten. Volwassen vogels én jonge vogels. Na het uitvliegen zorgen de ouders nog een paar weken voor de jongen en dan kun je ze op veel plekken tegenkomen. De jonge vogels zijn te herkennen aan het rode petje, de ouders hebben dat niet. Erg leuk om te zien!

Een grote bonte specht

Behalve de vogels die we zagen waren er ook vogels die we vooral hoorden. De zwartkop bijvoorbeeld is zo’n vogel die zich veel laat horen, maar die lastig te zien zijn omdat ze vaak middenin een dichtbebladerde struik zitten. Op het eind zagen we nog drie buizerds die aan het cirkelen waren boven de begraafplaats. Een mooie afsluiting van deze prachtige dag! Bedankt aan alle deelnemers en tot de volgende keer :-).

Reactie (4)

 • Max| 26 juni 2019

  Het was een erg leerzame excursie, een echte aanrader voor wie meer over vogels te weten wil komen. Bovendien is Rusthof een prachtige plek! De passie van Adriaan werkt aanstekelijk. Mijn favoriet, de zwarte specht, helaas niet getraceerd, maar wie weet een volgende keer. Daar kijk ik naar uit!

 • Jan-Arjen| 27 juni 2019

  Ik sluit met volledig bij de opmerking van Max aan!

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  %d bloggers liken dit: