Hoe ik besmet ben geraakt met het vogelvirus!

Mijn fascinatie voor natuur en vooral vogels begon al vroeg. Die is lastig in woorden te vatten, toch doe ik een poging. Het begon toen ik een jaar of 9 was. Rond die leeftijd waren er twee momenten die bepalend zijn geweest hiervoor. Deze momenten wil ik met jullie delen omdat ze zoveel indruk op me hebben gemaakt en ze de start van mijn passie betekenden. Samenvattend: Zeeland, OVP en zeearenden.

Zeeland

Moment één was in december 1988. Ik was op vakantie in Zeeland (Burgh-Haamstede) en mijn vader ging vogelen. Ik weet nog dat hij terugkwam en vertelde dat hij een slechtvalk had gezien. Dat triggerde me zo dat ik ook een keer mee wilde. En dat kon! Bestemming was de Kabbelaarsbank. Volgens mij gingen we een gebied in dat eigenlijk afgesloten was, maar dat maakte het extra spannend. Ik weet nog goed dat ik gefascineerd was door de pieren die in het zand hoopjes maakten. Het waren voor mij net kunstwerken. Dat is me altijd bijgebleven. En natuurlijk de vogels die we zagen. Het allermooiste was een lepelaar. Die stond te rusten op één poot en dat was een magisch gezicht! Mijn fascinatie was begonnen. En is nooit meer overgegaan ☺.

OVP

De eerste echte vogeltrip was op 4 januari 1989. Toen ging ik met mijn vader en een vriend van me naar de Oostvaardersplassen, onder veel natuurliefhebbers ook wel bekend onder de afkorting OVP. Ik was flabbergasted door een biddende torenvalk, werd lyrisch door een havik die jagend langszoefde en werd helemaal leip toen we op het Markermeer een groepje ijseenden zagen! Dat deze mooie eenden helemaal uit arctische streken naar ons land komen om te overwinteren vond ik echt fascinerend. Nog steeds krijg ik het warm van mijn herinneringen aan deze dag en de belevenissen, zelfs nu ik dit bijna 30 jaar later schrijf ????.

Zeearenden

En ik weet nog dat ik als klein jongetje de volgende ochtend vroeg wakker werd (of ik had niet geslapen door al die indrukken van de dag ervoor, dat kan ook nog ????) en bij mijn ouders naast het bed stond met de vraag: ‘Gaan we vandaag weer?’ En het coole was dat we dat deden (thanks pa ????). Die dag, de 5e januari 1989, was zelfs nog mooier dan de dag ervoor. Langs de Oostvaardersdijk zagen we 2 zeearenden. Ik zelf meende er 4 te hebben gezien, maar dat kwam waarschijnlijk door de rijke fantasie die een 9 jarige nou eenmaal heeft ????. Wat een fantastische beesten waren dat zeg. Ze noemen de zeearend ook wel de vliegende deur. Heb je er weleens één gezien? Ze zijn echt gigantisch.

Fascinatie geboren

Door deze belevenissen was mijn fascinatie geboren. En die is nooit meer weggegaan ????. Op Youtube vind je een filmpje van een interview met mijn vader over zijn passie voor natuur (duurt 10 minuten). Hoe is jouw passie voor vogels en natuur ontstaan? Ik ben benieuwd, laat het me weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: