De Bonte Vliegenvanger

De Bonte Vliegenvanger is een vogeltje dat elk voorjaar weer in Nederland te zien is. Ze brengen de winter door in Sub-Sahara Afrika en komen rond half april weer massaal in Nederland aan. Meestal eerst de mannetjes. Zij bezetten alvast een mooi territorium en daarna keren de vrouwtjes terug. Ze hebben een op de eerste indruk eenvoudige zang, maar als je goed luistert dan hoor je steeds meer prachtige variaties.

De mannetjes variëren in kleur van zwart wit tot wat bruiniger. De zwart witte mannetjes vind ik het mooist. Dat contrast, schitterend! Ik doe een nestkastenproject op begraafplaats Rusthof in Amersfoort. Daar hebben we elk jaar zo rond de 15 territoria van deze mooie vogeltjes. Doordat we de vogels ringen weten ook steeds meer van deze soort. Zo hebben we steeds vaker vrouwtjes die in een nestkast zitten te broeden die een jaar eerder geringd zijn als nestjong op (bijna) dezelfde plek. En één vrouwtje broedt al 5 jaar op rij op Rusthof, zelfs twee keer in precies dezelfde kast.

Dit vrouwtje bonte vliegenvanger broedt al 5 jaar achter elkaar op begraafplaats Rusthof

Ik vind het echt fascinerend dat deze vogeltjes hier op Rusthof uit het ei komen, na twee weken uitvliegen, dan na een paar weken naar Afrika vliegen en dan het volgende broedseizoen weer terugvliegen naar precies hetzelfde gebied om er te gaan nestelen. Een vogeltje van ongeveer 15 gram, zonder navigatie. Dat vind ik zo bijzonder!

Het ringen van vogels is trouwens erg leuk om te doen. Hoe dat precies in z’n werk gaat vertel ik een andere keer.

 

Hier halen we tijdens het ringen de jonge vliegenvangers van het nest. Hoe dat precies in z’n werk gaat vertel ik je een andere keer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: