De Vogelwachter van Amersfoort

Samen de natuur in tegen eenzaamheid!

Mensen hebben behoefte aan contact, warmte en ontmoeting. De Vogelwachter van Amersfoort brengt mensen bij elkaar. In een gezonde omgeving. Dat doen wij door leuke activiteiten op het gebied van vogels en natuur te organiseren in en rond Amersfoort. Wij nemen mensen mee op pad om samen te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Samen op zoek naar de ijsvogel in Park Randenbroek. Of spechten in Park Schothorst. Of gewoon wandelen in de stad en kijken wat er langskomt vliegen. Heerlijk! We doen dit op een leuke, inspirerende en voor iedereen toegankelijke manier. Dus ook voor mensen die minder goed ter been zijn hebben wij mogelijkheden. Veel van onze klanten vertellen ons dat ze er enorm van genieten om samen met andere mensen op pad te gaan in de natuur. Naast de activiteiten buiten organiseren wij lezingen en cursussen over vogels. Vooral met het mindere weer in de herfst en winter is dat erg leuk en leerzaam.

De meerwaarde van onze activiteiten is dat er vaak goede contacten ontstaan tussen deelnemers. Wij horen regelmatig terug dat er zelfs blijvende contacten ontstaan tussen deelnemers. Want natuur verbindt, dat is onze ervaring. Heeft u interesse in onze activiteiten of kent u iemand die het leuk zou vinden om met anderen op pad te gaan in en rond Amersfoort? Neem dan contact op. Bel ons (06-36086816) of stuur een mail met uw vraag naar adriaan@degezondevogelaar.nl.

U kunt De Vogelwachter van Amersfoort ook volgen op sociale media:
https://www.facebook.com/devogelwachtervanamersfoort
https://www.linkedin.com/in/adriaan-sleeuwenhoek-667123b/

Roodborstjes in Park Randenbroek Amersfoort

Gisteren was ik in Park Randenbroek in #Amersfoort. Daar hoorde en zag ik door mijn verrekijker #Roodborstjes. Prachtige vogeltjes die je in deze tijd van het jaar nog hoort zingen. In deze korte video leer je iets over deze mooie vogeltjes dat je vast nog niet wist.

Heb jij laatst nog een roodborstje gezien of gehoord?

#Vogels Gemeente Amersfoort Gemeente Amersfoort #Amersfoort #parkrandenbroek #DeVogelwachtervanAmersfoort #natuureducatie #natuur #ElisabethGroen

 

Superleuke vogelexcursie op camping De Oldenhove bij Lunteren

Op zaterdag 6 juli organiseerde De Gezonde Vogelaar een vogelexcursie speciaal voor de gasten van camping De Oldenhove. Dat is een prachtige camping in het buitengebied tussen Ede en Lunteren. Een groene oase met veel vogels op en rond de camping. Uitgerekend deze avond regende het. Terwijl het de weken daarvoor amper regende. Vijf mensen en hond Kaatje trotseerden de regen. Daar kregen zij geen spijt van. Want wat was het fantastisch!

We startten bij de visvijver. Daar zagen we een paartje meerkoeten met een stuk of 3 jongen, een waterhoentje met jongen en zelfs een dodaars met jongen. Dodaarzen zijn kleine fuut-achtigen die geen seconde rustig blijven zitten. Ze duiken namelijk continu onder water om voedsel te zoeken. Ze kunnen lang onder water en komen nooit op dezelfde plek weer boven water. Maar met het nodige geduld waren ze te zien. De jonge dodaarzen waren echt kleine zwarte bolletjes die we heel kort bij het riet in het water zagen, waarna ze weer snel terug de begroeiing in gingen. Erg leuk!

Even de staartmezen in de vogelgids laten zien

In het weiland bij de visvijver zagen we hazen en een stel mooie koeien. Die liepen zelfs een stukje met ons mee :-). Ook zagen we kieviten, holenduiven, boerenzwaluwen en houtduiven. Een stukje verderop kwamen we een grote groep staartmezen tegen. Dat zijn kleine pluizebolletjes met een lange staart. Superschattig!

Turen naar de staartmeesjes bovenin de boom

Nadat we de Goorsteeg waren overgestoken zagen we een grote groep spreeuwen. Er kwam een vrouw aan fietsen. Zij vroeg of we nog wat leuks gezien hadden. We raakten in gesprek en zij bleek daar vlakbij te wonen. Ze vertelde over de uilen die ze op het erf hebben. Omdat ik zelf actief ben voor de kerkuilenwerkgroep wist ik dat er in de buurt steenuilen en kerkuilen zitten. Het was me nog niet gelukt om bij dit adres een afspraak te maken voor het ringen van de kerkuilen. Vandaar dat ik meteen de kans greep door te vragen of we even in de kast mochten kijken. Als er nog jongen in zouden zitten dan kon ik een afspraak maken met de ringer om deze jongen alsnog te ringen. En het mocht :-). We liepen richting de schuur, maar onderweg daar naar toe zag één van de deelnemers een steenuil een boom in vliegen. Die konden we mooi zien door de telescoop.

Steenuiltje, foto gemaakt door de telescoop (met regendruppels op de lens :-))

Bij de schuur met kerkuilen

Daarna gingen we naar de schuur waar de kerkuilen in zouden kunnen zitten. We hoorden al wat beweging, dus dat was goed nieuws! Maar om zeker te weten of er nog jongen in zaten wilde ik toch even in de kast kijken. Ik hoefde niet eens ín de kast te kijken, want er zaten er twee bovenop! Eén bleek een volwassen vogel te zijn. De andere was een jong, duidelijk het oudste jong. Dat kun je zien aan de grootte en ook had deze vogel bijna geen dons meer. Hij of zij vloog de schuur in, maar was nog niet helemaal in staat om goed te vliegen. Gelukkig kon de boer de vogel voorzichtig oppakken. We hebben deze vogel weer in de kast gezet.

Mooi he!

De volwassen vogel vloog, nadat ik hem/haar in de kast had gedaan, er vandoor. Eerst drie rondjes door de schuur en daarna over het weiland richting een boom om in te gaan roesten. Het was waarschijnlijk het vrouwtje, want het mannetje zit overdag meestal ergens in de buurt te roesten. Er zaten in totaal 4 jongen in de kast. Prachtig dat we deze vogels zagen tijdens deze regenachtige excursie.

Even voorzichtig aaien 🙂

Voldaan gingen we terug richting de camping, waar een heerlijk warm kopje koffie en thee voor ons klaar stond. Dat hadden we wel verdiend. Wat was het een fantastische belevenis! In totaal zagen en/of hoorden we 17 soorten: boerenzwaluw, dodaars (met jongen), heggenmus, holenduif, houtduif, kerkuil (met jongen), kievit (met grote jongen), kokmeeuw, meerkoet (met jongen), merel, spreeuw, staartmees, steenuil, tjiftjaf, tuinfluiter (alleen gehoord), waterhoen (met jongen), zilvermeeuw. Bedankt aan alle deelnemers, het was echt superleuk.

Wil je trouwens meer weten over het ringen van kerkuilen. Bekijk dan deze vlog van Youri Jongkoen die een keer mee ging met het ringen van kerkuilen.

Superleuke #Spechtensafari tijdens de Inspiratiedag van de gemeente Amersfoort

Op donderdag 20 juni organiseerde de gemeente Amersfoort een dag vol leuke activiteiten en inspiratie voor het personeel, de Inspiratiedag. De Gezonde Vogelaar was ook van de partij en nam medewerkers mee op #Spechtensafari en #Stadsvogelsafari. Hier een verslag van de #Spechtensafari, het verslag van de #Stadsvogelsafari vind je hier. Met dank aan Egbert-Jan van Ommen voor de mooie foto’s!

De #Spechtensafari was op begraafplaats Rusthof, aan de zuidkant van Amersfoort. We hadden geluk met het weer en de vogels. In totaal zagen en hoorden we 23 soorten vogels. Daarnaast ook veel bosmuizen, konijnen, vlinders en een paar eekhoorntjes (altijd schattig :-)).

We zagen o.a. boomklevers, boomkruipers, zanglijsters en groenlingen. Eén van de leukste waarnemingen was die van het goudhaantje dat op het geluid afkwam dat Adriaan afspeelde op zijn telefoon. Als je ergens bent waar goudhaantjes zitten dan is het de moeite waard om te proberen ze te lokken. Goudhaantjes zijn nieuwsgierige vogeltjes en ze komen vaak op het geluid van soortgenoten af. Het lokken lukte deze keer goed. Het goudhaantje vloog bijna tegen onze hoofden op :-). Wist je trouwens dat het goudhaantje het kleinste vogeltje van Nederland (en Europa) is? Ze wegen 5,5 gram en zijn 8 cm groot.

Een goudhaantje

O ja, een #Spechtensafari is geen #Spechtensafari als je geen spechten ziet. Gelukkig zagen we een aantal grote bonte spechten. Volwassen vogels én jonge vogels. Na het uitvliegen zorgen de ouders nog een paar weken voor de jongen en dan kun je ze op veel plekken tegenkomen. De jonge vogels zijn te herkennen aan het rode petje, de ouders hebben dat niet. Erg leuk om te zien!

Een grote bonte specht

Behalve de vogels die we zagen waren er ook vogels die we vooral hoorden. De zwartkop bijvoorbeeld is zo’n vogel die zich veel laat horen, maar die lastig te zien zijn omdat ze vaak middenin een dichtbebladerde struik zitten. Op het eind zagen we nog drie buizerds die aan het cirkelen waren boven de begraafplaats. Een mooie afsluiting van deze prachtige dag! Bedankt aan alle deelnemers en tot de volgende keer :-).

Superleuke #Stadsvogelsafari tijdens de Inspiratiedag van de gemeente Amersfoort

Op donderdag 20 juni organiseerde de gemeente Amersfoort een dag vol leuke activiteiten en inspiratie voor het personeel, de Inspiratiedag. De Gezonde Vogelaar was ook van de partij en nam medewerkers mee op een #Stadsvogelsafari en een #Spechtensafari. Hier een verslag van de #Stadsvogelsafari. Een verslag van de #Spechtensafari vind je hier. Met dank aan Egbert-Jan van Ommen voor de mooie foto’s!

#Stadsvogelsafari
De #Stadsvogelsafari was in het centrum van Amersfoort. Want ook in alle drukte zijn er vogels. In totaal zagen we 17 soorten. Een mooie score!

De deelnemers aan de #Stadsvogelsafari

Daaronder de snelste vogel op aarde, de slechtvalk. We zagen eerst een volwassen vogel vliegen en daarna zagen twee jonge slechtvalken op het gebouw van KPN bij het station. Een andere snelle stadsvogel is de gierzwaluw. Adriaan vertelde de deelnemers dat gierzwaluwen de eerste 2 jaar van hun leven alleen maar lucht aanraken. Je zult ze ook nooit op een draad zien zitten, zoals boerenzwaluwen wel doen. Dat komt ook doordat ze hele kleine pootjes hebben, waarmee ze zich hooguit kunnen vasthaken aan een baksteen bij hun nestholte onder een dakpan.

Op hoge gebouwen zitten vaak vogels, zoals deze ekster

Een Houtduif (voor) en een Turkse tortel (achter)

Nog een vogel op een hoog gebouw: een mantelmeeuw

Huismussen broeden vaak onder dakpannen

Pas op het moment dat ze voor het eerst gaan broeden (als ze 2 jaar oud zijn) landen gierzwaluwen voor het eerst. Sowieso brengen ze het grootste deel van de tijd in de lucht door. Zelfs slapen doen ze in de lucht. In Amersfoort is een hele actieve gierzwaluwenwerkgroep en er zijn gebouwen waar nestruimte is ingebouwd, zoals bij het Eempolis-gebouw bij het station in Amersfoort. En dat is belangrijk. Niet alleen voor gierzwaluwen, maar ook bijvoorbeeld huismussen zijn afhankelijk van kieren en gaten in gebouwen. Iets waar met duurzaamheidsingrepen zeker rekening mee gehouden moet worden. Bijvoorbeeld door neststenen of nestkasten op te hangen.

Een volwassen slechtvalk

Een meerkoet op het nest (met AA-tje)

Een kijkvogel 🙂

Kerkuilen ringen

Laatst gingen we de kerkuilen in mijn projectgebied ringen. Wat was dat een feest zeg. In totaal hebben we meer dan 30 jonge kerkuilen kunnen ringen. Echt supertof! Youri Jongkoen was ook mee en hij maakte er een vlog over. Bekijk dat op zijn YouTube kanaal (en abonneer je meteen op zijn kanaal, want hij maakt echt superleuke en mooie vlogs over natuur).

Vogels ringen op Rusthof

Op vrijdag 31 mei gingen we voor de tweede keer dit jaar vogels ringen op begraafplaats Rusthof in Amersfoort. De eerste keer alleen broedende vrouwtjes bonte vliegenvanger, deze keer vooral de jonge vogels.

Bonte vliegenvanger van een dag of 10

Bonte vliegenvangers broeden ongeveer 2 weken en ma 15 dagen in het nest vliegen de jongen uit. Dit jaar hebben we meer dan 20 legsels van deze prachtige vogeltjes. Het lijkt er op dat er twee migratiegolven van vrouwtjes zijn geweest. Want er zijn kastjes waar de jongen al 10 dagen of ouder zijn én er zijn kastjes waar nog eitjes liggen of jongen van maximaal 3 dagen oud.

Jonge bonte vliegenvangers van één dag

Vrouwtje bonte vliegenvanger

We hebben deze keer de jongen van 8 dagen en ouder geringd, volgende week gaan we terug voor de laatste ronde. We hebben 68 jonge bonte vliegenvangers geringd, twee vrouwtjes, één jonge boomklever (van 18-20 dagen oud) en één broedende koolmees. Behalve dat het nuttig werk is waardoor we meer te weten komen over deze mooie vogels is het superleuk om te doen.

Je ziet hem denken: wat een idioot 😅

Boomklever van 18-20 dagen oud

Blije mensen!

De Gezonde Vogelaar bestaat nu iets meer dan een jaar. We hebben in die periode de wereld van heel veel mensen vergroot. Want dat horen we vaak terug van onze blije klanten: “Wauw, wat zijn er toch veel leuke en mooie vogels in Nederland”. Hier een foto-impressie van al die blije mensen.

#Bos- en Heidevogelsafari 19 mei 2019

Een mannetje Bonte vliegenvanger

Op zondagavond 19 mei organiseerde De Gezonde Vogelaar een #Bos- en Heidevogelsafari op de Veluwe. Het was een mooie avond met leuke waarnemingen. De grote bonte spechten hebben we goed kunnen zien, net als de tapuit, roodborsttapuit, de witte kwikstaart, de boomleeuwerik en boompieper. We hoorden de koekoek. En niet te vergeten zagen we de bonte vliegenvanger! Wat een magnifieke vogels zijn dat toch. De bonte vliegenvanger weegt maar 13 gram. Ze vliegen elk najaar naar westelijk Afrika en in het voorjaar weer terug naar Nederland om te broeden. Knap he! Naast de vogels waren de reebok en de das die één van de deelnemers ontdekte prachtig. Dassen zie je niet vaak, dat was dus echt geluk hebben!

#Spechtensafari 18 mei 2019

Op 18 mei organiseerde De Gezonde Vogelaar weer een #Spechtensafari. Het was een mooie avond met leuke waarnemingen. De grote bonte spechten hebben we in overvloed gezien. En natuurlijk de zwarte specht! Wat een magnifieke vogels zijn dat toch. Andere hoogtepunten waren appelvinken, boomklevers en zwartkoppen. Naast de vogels waren ook de blaffende ree en de wilde zwijnen super om te zien.

Zwarte specht (archief)

Mocht je in de toekomst trouwens een keer een personeels- of familie-uitje moeten organiseren dan ben je bij ons aan het goede adres. Want ook met je collega’s of familie is het erg leuk om een Vogelwandeling te doen of op #Spechtensafari, #Stadsvogelsafari te gaan. We kunnen deze activiteiten op verschillende plekken organiseren, er zijn genoeg mooie gebieden in Nederland.

Of geef een #Spechtensafari cadeau, bijvoorbeeld voor Vaderdag. Neem gerust contact met ons op!

Uilenexcursie 17 mei 2019

De jonge steenuilen, een paar dagen oud

Op vrijdag 17 mei organiseerde De Gezonde Vogelaar een uilenexcursie tijdens de Nationale Vogelweek. Het was een superleuke avond. We mochten kort in de nestkasten van een kerkuil en een steenuil kijken. De steenuil had net jongen, de kerkuilen waren al wat groter. Een prachtig gezicht. Ook zagen we de oudervogels, de kerkuil alleen kort vliegen, de steenuil wat langer. Daarna waren we te gast bij een lid van de uilenwerkgroep. Hij had allemaal opgezette uilen. Mooi om zo van dichtbij te kunnen zien en ze even aan te kunnen raken. Op de terugweg hoorden en zagen we kort een kerkuil vliegen. Eén van de deelnemers omschreef het treffend: wat een lelijk geluid maakt zo’n mooie vogel!

 

Een volwassen steenuil (archief)

 

Jonge kerkuilen (archief)

Verslag van de vogelwandeling op begraafplaats Rusthof op 16 mei

Tijdens de Nationale Vogelweek organiseerde De Gezonde Vogelaar een avondwandeling op begraafplaats Rusthof. Het was een mooie avond met leuke waarnemingen in dit vogelparadijs. We hebben veel mezen gezien, boomklevers en de bonte vliegenvanger. De bonte vliegenvanger weegt maar 13 gram. Ze vliegen elk najaar naar westelijk Afrika en in het voorjaar weer terug naar Rusthof om te broeden. Knap he! Tijdens de wandeling waren de vliegenvangers goed te zien. Ook kwamen we spechten tegen die de jongen aan het voeren waren in de nestholte.

Eitjes van de Bonte vliegenvanger

 

Een mannetje Bonte vliegenvanger

Familiedag 9 mei 2019

Op 9 mei 2019 organiseerde De Gezonde Vogelaar een vogelwandeling rond de Ginkel bij Ede tijdens een familiedag. Het was een erg leuke wandeling. We zagen meer dan 20 verschillende vogelsoorten. Omdat beelden vaak meer kunnen zeggen dan woorden hier een fotoverslag.

Een volwassen spreeuw bij de nestkast met jongen

Een boompieper die zijn naam eer aan doet

Een jonge spreeuw kijkt nieuwsgierig de wijde wereld in

Moederdagwandeling 2019

Op Moederdag organiseerden wij een wandeling in Park Schothorst in Amersfoort. Het was mooi weer en de vogels werkten supergoed mee. Met dank aan Renée Koster voor de prachtige foto’s! En natuurlijk dank aan alle deelnemers 🙂

Groene Specht (foto’s Renée Koster)

Meerkoeten (foto’s Renée Koster)


Roodborst (foto Renée Koster)Fuut met jong op de rug (foto Renée Koster)

Vogels ringen op Rusthof

Op begraafplaats Rusthof hebben we deze week de broedende vrouwtjes bonte vliegenvanger en jonge boomklevers geringd. We hebben er foto’s van gemaakt. Het is echt een feest om mee te maken, prachtig al die jonge vogels :-).

Jonge pimpelmezen

Eitjes van de Bonte vliegenvanger

Een mannetje Bonte vliegenvanger

Een jonge boomklever van 18 dagen oud

Een prachtig staartmezennest

Deze jonge pimpelmees kijkt de wijde wereld in

Vrouwtje Bonte vliegenvanger, net geringd

Gratis download: jaarverslag Vogels op Rusthof

Vogels kijken op een begraafplaats?

Gek?

Nee, juist hartstikke mooi!

Begraafplaats Rusthof ligt aan de zuidkant van Amersfoort aan het noorden van natuurgebied Den Treek en het Hazewater. Het is een prachtige begraafplaats. Of eigenlijk doet dat het gebied tekort, het is een plek van bezinning en rust en zelfs een natuurgebied. Naast begraven gebeurt er nog veel meer op deze bijzondere plek. De natuur krijgt volop de ruimte. Er hangen meer dan 130 nestkasten en ook daarbuiten is er veel natuur te zien en te beleven. Download nu gratis het schitterende jaarverslag met veel prachtige foto’s en leuke verhalen via onderstaand formulier!

Activiteiten tijdens de Nationale Vogelweek 2019 (11-19 mei)

Vogelbescherming Nederland organiseert van 11 tot en met 19 mei 2019 de Nationale Vogelweek. Echt leuk, want dan zijn er door het hele land activiteiten, excursies en lezingen over vogels en vogels kijken. De Gezonde Vogelaar organiseert tijdens de Vogelweek superleuke activiteiten. Wat dacht je van een #Spechtensafari of een avondwandeling langs nestkastjes op begraafplaats Rusthof in Amersfoort?

Omdat het Vogelweek is en wij willen dat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen maken met alle mooie vogels die je tijdens onze activiteiten tegenkomt, hanteren wij speciale tarieven. Hieronder per activiteit een link naar de website van de Vogelweek voor meer informatie en inschrijven (opent in nieuw tabblad):

Donderdag 16 mei 2019 18:30u-21:30u Avondwandeling langs nestkastjes op begraafplaats Rusthof in Amersfoort

Vrijdag 17 mei 2019 20:30u-23:00u Uilen: heersers van de nacht (fietsexcursie Ederveen) VOLGEBOEKT

Zaterdag 18 mei 2019 18:30u-21:30u #Spechtensafari op de Veluwe bij Ede (VOLGEBOEKT)

Zondag 19 mei 2019 19:00u-21:30u Noord-Ginkel – bos- en heidevogelsafari

Wegens succes op herhaling: cursus vogelgeluiden Wat Fluit Daar Amersfoort – editie 2

NIEUW – Schrijf je in voor ‘Wat fluit daar?’ editie Amersfoort 2 (start woensdag 15 mei 2019)

Afgelopen zondag was de één na laatste bijeenkomst van de cursus vogelgeluiden herkennen van De Gezonde Vogelaar in Amersfoort. Omdat het zo leuk was en de deelnemers enthousiast waren hebben we besloten om een extra editie in te plannen. Meer informatie en inschrijven via deze pagina. Graag tot ziens op 15 mei!

Supermooie Eerste Paasdag

Eerste Paasdag was dag 4 van de cursus vogelgeluiden ‘Wat Fluit Daar’ editie Amersfoort. Een zonovergoten ochtend die koud begon met een schitterende volle maan.

De vogels waren vroeg wakker. De eerste soorten hoorden we al bij de parkeerplaats. Vink, winterkoning, merel, zanglijster, boomkruiper, heggenmus en winterkoning waren snel binnen. Al snel kwam de zon door en de eerste bonte vliegenvanger liet zich bekijken. Iets verderop zagen we de parachute vlucht van de boompieper op de hei. Bij het Hazewater aangekomen hoorden we een bijzonder geluid. Het was het roepen en baltsen van dodaarzen. Dat zijn kleine futen met een prachtig bruin rood verenkleed en een pluk witte veertjes aan het einde van de rug (dodaars = dod aars😂). Bij de koffie kwetterden de puttertjes boven ons hoofd.

Ook zagen we kneuen en de eerste (en zeker niet de laatste) buizerd.

Op de hei zagen we vervolgens minstens 5 tapuiten, 3 gele kwikstaarten (helaas niet door iedereen gezien 😔) en een aantal paartjes roodborsttapuit. Ook mooi was een gekraagde roodstaart, een mannetje en een vrouwtje zelfs. Toen we op de terugweg werden uitgelachen door een groene specht kwam er als klap op de vuurpijl een VISAREND overgevlogen. Wat een magnifieke vogel is dat toch! Al met al een superochtend, een mooier begin van de dag kan ik me niet voorstellen. Alle deelnemers bedankt! O ja, we hoorden ook een geluid dat we eerst niet konden plaatsen. Het bleken 4 jonge ganzen te zijn die hun moeder kwijt waren. Toch gek zo midden op de hei 😁. (Lees verder onder de fotos)

Uiteindelijk hoorden en zagen we maar liefst 52!! verschillende soorten, een score om trots op te zijn 😀👍.

Lijkt het je ook leuk om vogelgeluiden te leren herkennen? Doe dan mee met de volgende editie van Wat Fluit Daar in Amersfoort. Niet alleen leuk, ook heel goed voor je hersenen 😀👍. We zijn nog bezig met het plannen van de nieuwste cursus. Mail ons op adriaan@degezondevogelaar.nl, dan sturen we je zsm de data.

Fantastische Spechtensafari met zwarte spechten in de hoofdrol

Op een steenworp afstand van mijn huis ligt een spechtenparadijs. Omdat ik dat wil delen met andere natuurliefhebbers organiseer ik regelmatig #Spechtensafari’s. Zoals bijvoorbeeld op zondagochtend 17 maart 2019.

Alle deelnemers bedankt!

De vooruitzichten waren aan het begin van de week erg slecht: wisselvallig met veel regen en windstoten. Even dacht ik er aan om de #Spechtensafari te verzetten naar een andere datum, maar aan het eind van de week zag het er iets beter uit, al dekken de woorden ‘minder slecht’ de lading beter :-). Dus toch maar door laten gaan. We startten om 7:00u, het was toen net licht. Mijn jas was nog nat van mijn laatste verkenningstocht een dag eerder. Een slechte generale zorgt voor een geslaagde première zeggen ze wel eens. Dat kwam deze keer helemaal uit! Want ondanks de slechte voorspellingen was het aan het begin droog! En dat was mooi, want de deelnemers uit o.a. Hoek van Holland, Naaldwijk en zelfs Vlaanderen wilden dolgraag spechten zien. Vooral de zwarte stond hoog op het wensenlijstje.

We gingen op pad en al snel hoorden we de eerste grote bonte spechten. Wat uniek was, was het oorverdovende geluid van kepen en vinken. Deze vogels hadden zich door het slechte weer van de laatste weken verzameld in het beukenbos waar we aan het begin van de wandeling doorheen kwamen. Daar is namelijk voedsel genoeg. Zelf heb ik nooit eerder meegemaakt dat er zoveel van deze vogels tegelijk aan het kwetteren waren. Je hoorde letterlijk één kakofonie van geluiden. Echt bijzonder. Nadat we een grote bonte specht prachtig bovenop een dode afgebroken boom konden zien zitten (ook door de telescoop) hoorden we een zwarte specht roepen en even later vloog deze langs. Missie al gedeeltelijk geslaagd, maar er is altijd smaak naar meer :-). Meerdere zwarte spechten tegelijk zien bijvoorbeeld :-). En het mooie is: dat gebeurde een uurtje later. We kwamen bij een stuk beukenbos waar ik een holte weet te zitten. Daar heb ik al eerder zwarte spechten gezien, maar nu dus weer! Er zaten zelfs even 3 vogels in hetzelfde kleine stukje. Eén vloog er weg, van de andere twee ging er één zelfs in de holte zitten om de binnenkant bij te werken. Dat was het mannetje zagen we later. Het vrouwtje bleef meer dan 10 minuten naast de holte zitten. De zon begon zelfs op dat moment te schijnen. We hebben de zwarte spechten echt fantastisch kunnen bekijken!

Het vrouwtje zat ook even in de holte (Foto Renée Koster)

Het vrouwtje zat meer dan 10 minuten naast de holte, het mannetje zat er toen in (Foto Renée Koster)Kiekeboe (Foto Renée Koster)

De zwarte spechten waren goed te zien door de telescoop

Speuren naar grote lijsters en andere vogels op de Edese Hei

Koffie, thee en een gezond tussendoortje in het bos

Na dit mooie schouwspel liepen we weer verder. Bij de koffie en thee hoorden we een havik roepen. Dat kwam uit de buurt van het haviknest dat ik eerder had gevonden. Onderweg kwamen we nog meer grote bonte spechten tegen, boomklevers, appelvinken. Op de Spechtenboulevard zagen we nog meer grote bonte spechten en hoorden we een zwarte specht roepen. Wat een prachtig geluid zeg! Ook zagen we nog een groepje reeën. Het weer werkte gelukkig ook mee, we hadden maar twee keer een buitje tijdens de Spechtensafari. We sloten af met een kopje koffie in hotel De Bosrand. Het was een erg geslaagde dag met veel spechten en andere vogels en blije deelnemers.

Magische ochtend in het bos met superveel spechten!

Laatst had ik in het Edese Bos een magische ochtend! Aan de linkerkant hoorde ik een zwarte specht roepen, aan de andere kant zat er één te hakken. Een stuk verder riep een grote bonte specht. De bomen waren nog kaal, na even zoeken kon ik de zwarte specht zien zitten. De specht zat flink te hakken en liet geregeld de prachtige roep horen. Wat een fascinerende vogel! En wat een magisch geluid. Als je ooit een zwarte specht hebt horen roepen, dan weet je wat ik bedoel. Heb je het nog nooit gehoord? Dan mis je echt iets in je leven. Na een tijdje er van genoten te hebben liep ik verder. De grote bonte spechten waren superactief. Grote bonte spechten zijn spechten die je ook in de stad tegen kunt komen. Misschien heb je er zelfs wel eens eentje in je tuin gezien. Ik zag er een stuk of 6 minimaal. Ze waren druk bezig met hakken, roepen, achter elkaar aan zitten. Prachtig! En de koek was nog niet op :-). Want iets verder hoorde ik weer een ander geluid. Als echte bosbewoner wist ik meteen wat het was: een kleine bonte specht. Een stuk kleiner dan de grote bonte specht. Ongeveer zo groot als een mus. Wat een stoer klein vogeltje is dat zeg. Een hoop herrie maakten ze (het waren er 2), echt superleuk om te bekijken. Al met al een magische ochtend. Die magie wil ik ook met jou delen. Daarom organiseer ik binnenkort een Spechtensafari. Een unieke kans om dit met je eigen ogen te zien en met je eigen oren te horen. 

Meer weten? Klik dan op deze link voor alle informatie. Kom je van wat verder weg? Dan is dit een helemaal unieke kans, want met hotel De Bosrand hebben we een speciale Gezonde-Vogelaar-tarief afgesproken. Bel (06-36086816) of mail ons (info@degezondevogelaar.nl) voor meer info en reserveren. 

Dus twijfel niet en schrijf je meteen in via onderstaande button!
Ja, ik ga mee!

TIP #15 – de 5 seconden regel

Heb je ook zo vaak dat je dingen uitstelt? Of dat je een goed idee hebt, een geniale ingeving zelfs? En als je daar dan even over nadenkt, dat je dan een stemmetje in je hoofd hoort dat allerlei redenen vindt om het toch maar niet te doen? Terwijl je er een paar seconden van overtuigd was dat het wel een goed idee was? Nou, dat heb ik ook vaak, heel vaak zelfs. Maar gelukkig heb ik een oplossing gevonden. Namelijk de 5 seconden regel. Die is bedacht door Mel Robbins, een superslimme en enthousiaste Amerikaanse vrouw. Misschien heb je haar wel eens gezien op Youtube. Zo niet, dit filmpje is echt een aanrader:

Als je niet veel tijd hebt, begin dan met kijken bij 9m45s en kijk ongeveer 5 minuten.

De 5 seconden regel helpt je om meteen actie te ondernemen op iets wat je eigenlijk wil, maar waarvan de stem in je hoofd je snel afhoudt. Ik noem die stem trouwens de gekke papegaai, die alles napraat wat hij of zij anderen ooit heeft horen zeggen of denken. In de volgende TIP trouwens meer over de gekke papegaai in je hoofd. Die papegaai zegt dingen als: “Zou je dat nou wel doen, dat is vast heel moeilijk!”. Of “Weet je wel wat anderen van je zullen zeggen als je dat idee uitvoert?” en “Maar dat kun je toch niet”. Dat soort vervelende (en onware!) dingen. Maar nu komt het mooie. Als je binnen ongeveer 5 seconden actie onderneemt dan geef je de gekke papegaai geen kans. Dus doe als volgt: stel, je hebt een geniale ingeving. Tel dan af van 5 naar 1 en neem bij 1 meteen actie. Vaak is iets kleins al voldoende om iets moois of goeds in gang te zetten. Bijvoorbeeld een telefoontje plegen naar iemand aan wie je denkt. Of een mail sturen met een zakelijk voorstel waarvan de gekke papegaai zegt dat dat veel te hoog gegrepen is of dat de ontvanger toch niet in wil gaan op jouw voorstel of idee. Het gaat er om dat je meteen actie onderneemt! Dus 5-4-3-2-1-ACTIE!

Je hoeft natuurlijk niet je baan op te zeggen na die 5 seconden (al is dat in sommige gevallen zeker een goed idee :-)), maar je kunt bijvoorbeeld wel even binnenlopen bij je baas of een gesprek inplannen met je chef over een bepaald project dat je graag wilt doen. Of wat dacht je van een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel om het bedrijf dat je al zo lang wilt beginnen in te schrijven. Tel gewoon af: 5-4-3-2-1 en neem actie! Veel succes :-). Gezonde groeten van Adriaan

Schrijf je in snel in voor Wat Fluit Daar – met verjaardagskortingsactie!

Geniet jij ook zo van die prachtige vogelgeluiden in de lente, maar weet je niet welke vogels je hoort?
Houd je er ook van om lekker buiten te zijn in de NATUUR?
En wil je je hersenen GEZOND en VITAAL houden?

Dan is de praktijkcursus Vogelgeluiden herkennen Wat fluit daar?’ editie Ede van De Gezonde Vogelaar echt iets voor jou!

Ja, ik ga ervoor!

Omdat ik op 31 januari jarig ben geef ik € 50,- korting. Voer de kortingscode Adriaan40 in bij het boeken. Die is geldig tot woensdag 6 februari 21:00u.

De editie in Amersfoort was erg snel uitverkocht. Wees er dus snel bij, want vol is vol.

Want wist je dat het leren van nieuwe dingen ontzettend goed is voor je hersenen? En dat als je er niks aan doet, je hersenfuncties sterk kunnen verminderen? Dus doe dit voor jezelf en je hersenen :-).

In deze cursus leer je:
– Hoe je vogels kunt herkennen aan hun zang.
– Waar je op moet letten als je vogels goed wilt zien.
– Minimaal 20 soorten vogels herkennen aan hun zang.
Als bonus (en dat is mede wat deze cursus zo bijzonder maakt) zul je leren en zelf ervaren:
– Wat voor magisch effect vogels kijken en luisteren kan hebben voor je dagelijkse energie.
– Hoe je met vogels kijken en luisteren helemaal tot rust kunt komen.

Ik wil dat graag leren!

Wij vinden het belangrijk dat er aandacht is en ruimte voor alle deelnemers. Daarom werken wij in deze cursus met een kleine groep. Zo kan iedereen haar of zijn vragen stellen.

Let op, want deze praktijkcursus Vogelgeluiden is niet voor iedereen!
Voor wie is deze cursus wel?
Voor mensen die:
– houden van buiten zijn
– hun hersenen jong en vitaal willen houden
– genieten van de zang van vogels
– het leuk vinden om met een kleine groep gelijkgestemden op pad te gaan in de natuur
– mensen die hun gezondheid belangrijk vinden.

Voor wie is deze cursus niet?
De cursus is niet geschikt voor mensen die:
– denken dat het niet nodig is om nieuwe dingen te leren
– graag willen uitslapen
– niet houden van natuur
– hun gezondheid niet zo belangrijk vinden
– vinden dat je alles via internet kunt leren.

Ik wil mijn hersenen gezond houden en schrijf me in!

Wat vonden andere deelnemers van activiteiten van De Gezonde Vogelaar?
Wij zijn pas tevreden als onze klanten dat zijn. Daarom vragen wij aan onze deelnemers wat zij vinden van de activiteiten van De Gezonde Vogelaar. Hier een greep uit de reacties.

Kerstin
“Adriaan neemt je mee naar een stuk natuur en leert het mij op een nieuwe manier herontdekken. Ik ben vooral veel meer gefocust nu op de vogelgeluiden om me heen. Ik heb vooral de verschillende geluiden geleerd. Naast de natuur en vogels geeft Adriaan leuke praktische tips rond ‘De Gezonde Vogelaar’.”

Marjan en Paul
Wat ons erg trof is je enthousiasme. Er is geen enkele afstand en je hebt een open oor voor iedereen.”

Jeanette
“Ik vond de combinatie van het prachtige gebied de vogels, het ongelofelijke enthousiasme van Adriaan, zijn kennis EN ook zijn visie op het leven, een ervaring om energie van te krijgen.”

Thomas
“Ik heb een heerlijke Vogelbelevingsdag, gegeven door de Gezonde Vogelaar, mogen beleven. Hij is een enthousiast mens, integer met ongelofelijk veel kennis. Dit kan ik iedereen aanraden.”

José
“Vanochtend vroeg had ik mijn eerste solo vogelmoment: ik ontdekte een tjiftjaf. Wat een mooie ervaring! En dit dankzij de workshop van Adriaan die ons in de natuur kennis heeft laten maken met vele vogels en hun gedrag. Je leert anders kijken en luisteren, niet alleen naar de vogels maar ook naar jezelf. Een aanrader!”

Robbert
“Vanochtend ben ik, samen met anderen, met Adriaan het bos in geweest. Adriaan vertelt vol passie over vogels, waar je anders wellicht achteloos aan voorbij loopt. Met zijn enthousiasme weet hij je te vangen en maakt hij dat je vogels, en meer in het algemeen de natuur, nog meer gaat waarderen. Ik vond het een enthousiaste en inspirerende ochtend en zeker voor herhaling vatbaar!”

Ria
“Het is heel bijzonder om om 8 uur ’s ochtends de rust en de schoonheid van de natuur (op Rusthof) te ervaren. Met zijn bevlogenheid en kennis weet Adriaan onze groep te boeien. Hij wijst ons op vogelgeluiden, de onopvallende plek waar hij een vogel ziet, het typerende gedrag van de vogel. We kregen daarnaast een inkijkje in de wereld van de nestkastjes en hun bewoners. Deze excursie was voor mij een uitgelezen kans om nader kennis te maken met deze bijzondere plek en zijn biotoop.”

Jolanta
“Vanochtend een workshop van De Gezonde Vogelaar bijgewoond. Het was super! Veel over vogels geleerd en heerlijk in het bos gewandeld. Adriaan weet erg veel over vogels en weet dat op een originele, aanstekelijke manier over te brengen. Een hele dikke aanrader!

Praktische informatie

We starten met één cursusavond. Die vindt plaats in Ede op een donderdagavond. Daarna gaan we drie keer op pad om in de praktijk te oefenen. Want in het veld leer je het echt het beste (en het is natuurlijk ook het leukst :-)).

De cursusavond is op donderdag 14 maart 2019 in Ede (exacte locatie volgt).

We gaan het veld in op:
Zaterdag 23 maart 2019 – Edese Bos
Zaterdag 20 april 2019 – Edese Bos (ander deel) en Edese Heide
Vrijdag 17 mei 2019 – Noord Ginkel

Omdat vogels vroeg zingen starten we vroeg. De cursus is dus alleen geschikt voor vroege vogels :-). We wandelen ongeveer 3 uur. Onderweg stoppen we regelmatig om vogels te luisteren en bekijken. Elke wandeling is 5-10 kilometer. Je moet dus wel in staat zijn om deze wandelingen te kunnen maken. De meeste paden zijn onverhard, houd daar rekening mee. Goede wandelschoenen zijn aan te raden.

Bij deze cursus is inbegrepen:
– Koffie of thee en wat lekkers (wel gezond uiteraard) tijdens alle cursusdagen.
– Cursusmateriaal zodat je ook thuis kunt oefenen.
– Tijdens de wandelingen is er een telescoop aanwezig zodat je de vogels goed kunt zien.
– Ook krijg je bij inschrijving meteen toegang tot de besloten Facebook-groep Gezonde Vogelaars, een besloten omgeving waarin je samen met andere vogel- en natuurliefhebbers leert over vogels, natuur en hoe je gezonder kunt zijn.

Er is plek voor maximaal 8 deelnemers.

Wat is je investering?
€ 249,- voor de gehele cursus (dat is de prijs die je betaalt bij de kassa, inclusief servicekosten en de kosten voor gebruik van Ideal).
– Vroeg opstaan
– Je tijd en aandacht 🙂

Dus twijfel niet langer en schrijf je meteen in zolang er nog plek is!

Je moet zelf een verrekijker meenemen. Als je die niet hebt, neem dan even contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Op deze activiteit zijn de Algemene Voorwaarden van De Gezonde Vogelaar van toepassing. Die kun je hier inzien en downloaden als pdf-bestand op https://degezondevogelaar.nl/algemenevoorwaarden.

Geluksdag met stoere vogel 😀

Dat buiten in de natuur zijn goed is voor je gezondheid weet iedereen wel. Maar wist je dat zelfs het kijken naar natuur al een positief effect heeft op je stressniveau en je een goed gevoel geeft? Dus neem even 4 minuutjes en bekijk mijn nieuwste vlog waarin ik op stap ga in de natuur.

Wist je trouwens dat je echt iets in je leven mist als je de vogel uit deze video nog nooit gezien hebt!

Ik wens je veel kijkplezier. Vergeet niet een duimpje omhoog te geven en laat me weten wat je er van vond! Gezonde groeten van Adriaan

Vogelgeluiden in de vroege ochtend 😀

De vogels krijgen zo langzamerhand weer de lente in de bol. Dat komt doordat de dagen langer worden. Zo hoorde ik vanmorgen onderweg naar het station deze twee vogels. Eén zat te zingen en één maakte alarmgeluiden (de alarmroep). Luister je even mee?

Duurt maar een halve minuut (ik wilde de trein halen 😁).

Weet je welke vogelsoorten je hier hoort trouwens? Je kunt nog meedoen met de cursus Wat Fluit Daar in Ede. Dan leer je de geluiden van meer dan 20 verschillende soorten! Schrijf je snel in.

Bestel nu de Vogelkalender 2019!

Het is zover. De Vogelkalender 2019 van De Gezonde Vogelaar is binnen! Het kostte bloed, zweet en tranen, maar hij is af! En daar ben ik erg trots op. Mede met dank aan de Amersfoortse topfotograaf Tonnie van den Brom voor zijn mooie foto’s van (spoileralert) de ijsvogel, bijeneter en nog een ijsvogel.

Je kunt hem (de kalender, niet Tonnie 🤣) bestellen via deze link. Leuk voor de kerst en het nieuwe jaar, om te geven maar ook om te krijgen (of gewoon lekker voor jezelf 😀). Gezonde groeten van Adriaan

Ja, ik wil die kalender!

Vlog #19 Kleurenpracht in herfstig Park Schothorst (deel 2)

In deze vlog ga ik op pad in Park Schothorst in Amersfoort. Een prachtig stadspark dat ooit een landgoed was. Ondanks het grijzige herfstweer zag ik toch een hoop kleur. Omdat ik zoveel tegenkwam en veel te vertellen had 🙂 heb ik deze vlog in 2 delen opgeknipt. Hier deel 2, het eerste deel vind je via deze link https://www.youtube.com/watch?v=uf3ng…. Laat me weten wat je er van vond. Bedankt voor het kijken! O ja, als je deze video leuk vond like hem dan en deel hem met je vrienden en bekenden. Wil je een keer met De Gezonde Vogelaar mee op stap in Amersfoort? Dat kan bijvoorbeeld op dinsdag 20 november tijdens de Stadsvogelsafari. Zie daarvoor mijn website.

 

Vlog #18 – Kleurenpracht in herfstig Park Schothorst (deel 1)

In deze vlog ga ik op pad in Park Schothorst in Amersfoort. Een prachtig stadspark dat ooit een landgoed was. Ondanks het grijzige herfstweer zag ik toch een hoop kleur. Omdat ik zoveel tegenkwam en veel te vertellen had 🙂 heb ik deze vlog in 2 delen opgeknipt. Hier deel 1, morgen het tweede deel. Laat me weten wat je er van vond. Bedankt voor het kijken! O ja, als je deze video leuk vond like hem dan en deel hem met je vrienden en bekenden. Wil je een keer met De Gezonde Vogelaar mee op stap in Amersfoort? Dat kan bijvoorbeeld op dinsdag 20 november tijdens de Stadsvogelsafari. Meer info en inschrijven via deze link.

Vlog #13 – Heerlijk rondje bos en hei (deel 2)

In deze vlog neem ik je mee op de Renkumse Heide (Telefoonweg bij Renkum). Op zoek naar wintergasten, zoals de klapekster, koperwieken en kramsvogels. En roofvogels en wat er verder nog allemaal te zien is. Dit is deel 2 van de vlog ‘Heerlijk rondje bos en hei’. Ik was van plan één vlog te maken, maar ik kwam zoveel leuks tegen dat ik er uiteindelijk twee vlogs van heb gemaakt. Ik verklap het alvast: in deze vlog steelt een prachtig vogeltje met een soort clownsgezicht de show. Ik wens je veel kijkplezier. O ja, als je de video leuk vindt deel hem dan en geef even een duimpje omhoog (of hartje mag natuurlijk ook :-)). Bedankt voor het kijken 👍

Vlog #12 – Heerlijk rondje bos en hei (deel 1)

In deze vlog neem ik je mee door het bos en over de hei. Edese Bos, Edese en Ginkelse Hei. Op zoek naar wintergasten, zoals de klapekster, koperwieken en kramsvogels. En roofvogels en wat er verder nog allemaal te zien is. Dit is deel 1 van de vlog ‘Heerlijk rondje bos en hei’. Ik was van plan één vlog te maken, maar ik kwam zoveel leuks tegen dat ik er uiteindelijk twee vlogs van heb gemaakt. Ik verklap het alvast: daarin steelt een prachtige specht de show.

Ik wens je veel kijkplezier. O ja, als je de video leuk vindt deel hem dan en geef even een duimpje omhoog. Bedankt voor het kijken 👍

Deel 2 volgt morgen!

Vlog #11 – Blauwe vogel of blauwtje lopen op Texel?

In deze vlog zie je mijn avonturen op Texel. Het was een prachtige dag. Wel behoorlijk wat wind (maar wat wil je ook anders op de Wadden), dat mocht de pret niet bederven. Ik laat je zien welke vogels ik zag. Alvast een tip van de sluier: veel klein spul en o.a. een slechtvalk die een prooi te pakken had. En de belangrijkste vraag: welke blauwe vogel zocht ik en lukte het om die te vinden? Of waren mijn waterige oogjes ’s ochtends vroeg al een voorteken voor het lopen van een blauwtje? Ik wens je veel kijkplezier!

Ik ben benieuwd naar je reactie, laat dat gerust achter in de comments. En als je het leuk vond geef dan even een duimpje (een hartje mag natuurlijk ook :-)). Bedankt voor je aandacht en tot de volgende keer!

Mooie dag in de Oostvaardersplassen

Op 14 september 2018 organiseerde De Gezonde Vogelaar een excursie naar de Oostvaardersplassen. Wat een prachtige dag was het, met veel vogels en andere dieren. De toppers waren de ijsvogel, zeearend en (mijn eigen favoriet) de draaihals :-). In dit filmpje een impressie van deze superleuke excursie! Met dank aan alle deelnemers en Alex Sytsma voor de prachtige foto’s van o.a. de ijsvogel :-).

Vlog #10 – Mooie geluiden in het bos en op de hei (Edese Bos en Hei, Mossel en Planken Wambuis)

In deze vlog ga ik zonder telescoop, maar gewapend met mijn telefoon en een flinke dosis lekker weer op pad in de omgeving van Ede: Edese Bos, Edese Hei, Mossel en Planken Wambuis.

Met de eerste burlende herten, een roepende bosuil en een spectaculaire boomvalk :-). Ik wens je veel kijkplezier! O ja, ik ben benieuwd wat je er van vindt, geef een duimpje of hartje als je het leuk vindt en deel het gerust met je vrienden, familie, kennissen en vage bekenden :-).

Vlog #9 – Weer Blauwe Kamer, nu met Hidde Stoelinga

In mijn 9e vlog ga ik met Hidde Stoelinga op pad in de Blauwe Kamer. Op zoek naar de visarend. Want 3 keer is scheepsrecht zou je toch denken 😀 (zie vlog 7 en vlog 8). Of het lukte zie je in deze vlog. Ook een hoop gezelligheid in de Blauwe Kamer trouwens en allerlei mooie en leuke dieren, dus deze vlog is zeker de moeite waard (al zeg ik het zelf ;-)). Veel kijkplezier, laat me weten wat je er van vindt. Deel het gerust met je vrienden en geef een duimpje omhoog als je het leuk vond. Gezonde groeten van Adriaan

Vlog #8 – Blauwe Kamer met veel vogels, mooie luchten en knokkende runderen

Na mijn verregende, maar wel leuke bezoek aan de Blauwe Kamer in mijn 7e vlog, ging ik opnieuw op zoek naar de visarend. In mijn 8e vlog zie je wat ik allemaal tegenkwam en of de visarend nu eindelijk gelukt is.

Ik wens je veel kijkplezier. Laat me weten wat je er van vindt. En als je het leuk vindt geef dan even een duimpje omhoog. Je kunt je ook abonneren op mijn Youtube-kanaal, dan zie je ook mijn volgende vlogs.

Vlog #7 – Water en IJS(vogel) in de Blauwe Kamer

In mijn zevende vlog zie je wat ik onlangs allemaal zag in de Blauwe Kamer. Het regende nogal, maar dat had ook z’n voordelen :-).

Ik wens je veel kijkplezier. Laat me weten wat je er van vindt. En als je het leuk vindt geef dan even een duimpje omhoog. Je kunt je ook abonneren op mijn Youtube-kanaal, dan zie je ook mijn volgende vlogs.

Vlog #6 – Superdag in de Oostvaardersplassen

Afgelopen vrijdag organiseerden wij van De Gezonde Vogelaar een excursie in de Oostvaardersplassen. Het was een fantastische dag met allerlei prachtige waarnemingen. Wat dacht je van zeearend, bruine kiekendief, ijsvogel, lepelaars, casarca’s, 3 soorten zwaluwen en ga zo nog maar even door.

O ja, en een vos die op 10 meter afstand langsliep, zelfs 2 keer!

De boerenzwaluwen waren van superdichtbij te zien. Ze broeden namelijk in alle vogelkijkhutten en vliegen dan letterlijk om je oren. Ook lieten deze leuke vogeltjes zich van een meter afstand bekijken vanachter de kijkschermen en vanuit de vogelkijkhutten. Echt een aanrader om naar toe te gaan dit gebied. Wist je trouwens dat we binnenkort weer een excursie organiseren! Je kunt nog mee op 14 september! Schrijf je snel in, er kunnen maar 8 mensen mee. 

Ja, ik wil mee op 14 september

Vlog #5 – wild en spechten op de Ginkel met Youri Jongkoen

Laatst ging ik met mede-natuurvlogger Youri Jongkoen op pad in het mooie gebied de Ginkel. Hij weet alles van wild, ik van vogels. Een mooie combinatie dus. We gingen voor spechten en wild. Of dat lukte zie je in deze vlog. En Youri vertelt wanneer hij voor het eerst een wolf gaat filmen in Nederland :-). Hier kun je het bekijken!

Youri heeft zelf ook een vlog gemaakt, die kun je bekijken op zijn Youtube-kanaal. Gaat dat zien!

Veel kijkplezier en laat me weten wat je er van vindt!

UNIEKE BELEVENIS MET MIJN FAVORIETE VOGEL: DE DRAAIHALS – DEEL 4: hoe loopt het af?

Op zondagochtend 5 augustus was ik er weer voor dag en dauw, samen met één van mijn draaihalzenmaatjes. We zagen vlak na zonsopkomst één van de ouders de kop uit het nest steken. De andere vogel liet zich in de buurt één keer kort horen. Na een paar minuten vloog de vogel die in het nest had overnacht (het zal de moeder wel geweest zijn, die willen bij mensen meestal de kleintjes zo dicht mogelijk bij zich houden, laten we dat bij draaihalzen ook maar aannemen ;-)) het nest uit naar een boom vlakbij (de boom waar ze op landen bij de voedselvluchten) en ging daar foerageren. Mijn draaihalzenmaatje kon deze vogel prachtig zien en dat was mooi, want tot die dag had hij de draaihals alleen op zijn vakantieadres gezien op alle foto’s en filmpjes waarmee ik hem spamde :-). Na een tijdje begonnen de jongen te bedelen en ze staken om beurten de kop uit de nestholte om te kijken waar pa en ma bleven. Maar wat vreemd was: ze kwamen maar niet. En dat was echt anders dan de dagen daarvoor. De jongen gingen steeds verder met hun kop uit het nest, ze hadden honger! Eén vogel kukelde zelfs even uit het nest, maar klom snel weer terug. Prachtig om te zien. Pa en ma draaihals vonden blijkbaar dat het tijd was dat de jongen de vleugels uit zouden slaan. En om 9:32u vond één van de jongen dat ook, want de vogel vloog uit. Dat was echt een magisch moment om mee te maken. En helemaal cool dat ik het ook nog heb kunnen vastleggen op film!

De vogel ging in een boom naast de nestboom zitten en bedelde er lustig op los. Om 10:01u kwam toch één van de ouders met voer aangevlogen en voerde het jong dat nog in het nest zat. Het andere jong fladderde snel terug naar de nestboom en zat een tijdje samen met de oudervogel op de tak naast het nest. Na een paar minuten vloog de oudervogel weg en het uitgevlogen jong fladderde er achteraan. Toen hield het andere jong het ook voor gezien: om 10:33u koos hij of zij ook eieren voor zijn/haar geld en vloog de wijde wereld in. De jongen zaten het uur daarna nog steeds in de bomen rond de nestboom, maar de ouders lieten zich niet meer zien. Twee jongen is voor draaihalzen niet veel, maar een tweede legsel komt minder vaak voor. In totaal hebben deze twee draaihalzen voor minimaal 5 nakomelingen gezorgd dit jaar. Een prachtige prestatie, chapeau voor deze Jynxen Torquilla! Na het uitvliegen informeerde ik mijn draaihalzenmaatjes en voldaan ging ik huiswaarts.

Echt bijzonder dat ik dit allemaal heb kunnen volgen en vast kunnen leggen, van de paring tot en met het uitvliegen. Ook mooi om zo’n moment te kunnen delen met andere liefhebbers. En door de beelden en foto’s ook met de rest van de wereld. Ik ben nog steeds superblij dat ik dit nest heb gevonden. Ik heb mijn favoriete vogels zó ontzettend mooi gezien. Vooral toen de jongen wat ouder waren en in de nestopening zaten te bedelen. En als ze gevoerd werden, dat was echt een feest. Het rollen van de tong, het vangen van een vlieg door één van de jongen met de tong, de paring en het uitvliegen. Ik heb alles voor eeuwig in mijn geheugen. Een grote wens is vervuld, mijn draaihalzenhonger is voor even gestild. Al kan ik niet wachten tot volgend jaar, dan hoop ik in mijn “eigen” gebied ook draaihalzen te vinden. En ik wil graag het echte draaien met de nek graag een keer goed zien. Dit smaakt naar meer!

Ik wil jou als lezer en kijker ontzettend bedanken voor het lezen en kijken en tot de volgende keer! O ja, als je het leuk vindt om een keer met mij op pad te gaan, kijk dan even op mijn website bij het onderdeel vogelexcursies. Bijvoorbeeld op vrijdag 24 augustus, dan ga ik naar de Oostvaardersplassen. Met kans op draaihalzen :-). Er zijn nog plekken beschikbaar!

UNIEKE BELEVENIS MET MIJN FAVORIETE VOGEL: DE DRAAIHALS – DEEL 3: jongen zichtbaar!

Mijn laatste bericht over de draaihalzen sloot ik af met de opmerking dat de jongen de dagen erna misschien wel te zien zouden zijn, bedelend in de nestopening. In deze post lees je hoe het verder ging.

Zoals gezegd was de bedelroep voor het eerst te horen op vrijdagavond 27 juli. Op 31 juli ’s ochtends zag ik de ouders nog wel de holte ingaan en voeren met tussenpozen van 5 tot 10 minuten, al kwam het ook voor dat er 25 minuten tussen zaten. De andere vogelaar (die ik ontmoette op 27 juni, zie deel 1 en deel 2) en ik hadden afgesproken dat we elkaar op de hoogte zouden houden van de vorderingen. Hij meldde mij later die dag dat de ouders niet meer steeds de nestholte in gingen. Een teken dat de jongen groter werden. En dat bleek ook zo te zijn. Want de jongen waren daarna te zien. Erg leuk was dat de jongen soms vliegen vingen met hun lange tong. Mooi om te zien was dat de ouders na het voeren vaak op de tak naast de nestholte gingen zitten en de tong dan soms helemaal uitrolden. Echt bijzonder om te zien die tong, een echte spechtentong is het. Ik heb trouwens gelezen dat de spechtentong over de schedel heen loopt. Dat moet ook wel, je moet zo’n lange tong ergens kwijt :-). De meest actieve periodes wat voeren betreft die we hebben geconstateerd waren ’s ochtends en ’s avonds. Vooral in de middag leken er, waarschijnlijk door de warmte, minder voedseltransporten te zijn.

Bij andere spechtensoorten (en ook andere vogels trouwens) is het gebruikelijk dat de jongen in de laatste week van de nestperiode luidruchtiger zijn en steeds harder beginnen te bedelen. Dat doen ze dan met de kop uit de nestholte. Zo ook bij deze draaihalzen. Ik heb hierdoor de jongen én de oudervogels prachtig kunnen filmen.

Met de zon in de rug en van een afstand waarbij de vogels niet gestoord worden. Want het belang van de vogels gaat uiteraard voor op mijn wens om mooie beelden te maken. Maar de vogels trokken zich niets aan van hun bescheiden fanclub op het pad :-). Wat een fascinerende vogels zijn het toch! Hoeveel jongen er uiteindelijk in het nest zaten wisten we niet. Wel constateerden we dat er minimaal twee jongen waren. Dat werd duidelijk toen één van de jongen de kop uit de holte stak en uit het nest het bedelgeluid van een ander jong kwam. Maar hoeveel zouden het er zijn en zouden de jongen gezond en wel uitvliegen? Meer daarover in het volgende en laatste deel van deze draaihalzen-quatrologie!

Ik wil jou als lezer en kijker ontzettend bedanken voor het lezen en kijken en tot de volgende keer! O ja, als je het leuk vindt om een keer met mij op pad te gaan, kijk dan even op mijn website bij het onderdeel vogelexcursies. Bijvoorbeeld op vrijdag 24 augustus, dan ga ik naar de Oostvaardersplassen. Met kans op draaihalzen :-). Er zijn nog plekken beschikbaar!

UNIEKE BELEVENIS MET MIJN FAVORIETE VOGEL: DE DRAAIHALS – deel 2

In mijn eerdere blog kon je lezen dat ik een paartje draaihalzen vond met pas uitgevlogen jongen en dat ik zelfs een paring zag. Mogelijk kwam mijn wens om een draaihalzennest met jongen te vinden alsnog uit :-). In dit blogbericht lees je hoe dat verder ging.

Op 27 juni was ik getuige van de paring. Om te weten wanneer er jongen zouden kunnen zijn moest ik dus een nieuwe berekening maken: broedduur 11-14 dagen, nestjongenperiode 20-25 dagen. Stel dat ze na het paren bijna meteen zouden beginnen met broeden, dan zouden de jongen tussen 9 juli en 12 juli uit het ei kruipen. Uitvliegen zou dan tussen 29 juli en 6 augustus zijn. Maar iets later zou dus ook kunnen als het broeden later begonnen is. Anyway, op zondagavond 22 juli ging ik op mijn missie om een nest te vinden. Verschillende mensen die ik had gesproken hadden mijn verwachtingen proberen te temperen, maar tevergeefs. Ik ging een draaihalzennest vinden, daar was ik van overtuigd. De avond begon goed met een kleine bonte specht die op een dode berk lekker zat te hakken. Iets verderop hoorde en zag ik een groene specht. Aangekomen bij de plek waar het allemaal moest gebeuren, geen draaihals. Gelukkig is het altijd goed toeven in het gebied, ik zag grote bonte spechten, putters, boompiepers, gekraagde roodstaarten, hoorde een zwarte specht. Niks mis mee. Maar toen ik vanuit mijn ooghoeken een kleine vogel (een draaihals is veel kleiner dan de meeste mensen denken, meestal wordt gedacht aan de grootte van een grote bonte specht) naar DE boomholte zag vliegen ging mijn hartslag weer omhoog! Zou het dan echt? De vogel was in de boomholte verdwenen, dus ik moest even geduld hebben. Nou heb ik dat normaal gesproken niet echt, maar voor draaihalzen maak ik graag een uitzondering. Gelukkig duurde het niet lang en na een minuut (die een uur leek te duren) stak de draaihals zijn of haar kop uit het nest. WAUWWAUWWAUWWAUWWAUW……… Dat was zo ongeveer wat ik toen dacht en zachtjes riep. Een nest van een draaihals ontdekt!!! De adrenaline gierde door mijn aderen. Echt FANTASTISCH!!! Ik heb er best aardige filmpjes van kunnen maken. Van afstand door de telescoop (dat heet digiscopen, een andere keer meer daarover). Wel af en toe met wat tegenlicht, maar dat mocht de pret niet drukken.

De boomholte was dus goed te zien vanaf het pad. Van een afstand kon ik de vogels dus goed volgen en filmen. Met mijn zelfgefabriceerde adapter lukte dat best goed. De draaihalzen waren niet schuw, ze waren wel op hun hoede, alert. Mijn ervaring met draaihalzen is dat ze vooral teruggetrokken leven, onopvallend. Behalve als ze hun roep laten horen. Al is het dan nog een hele kunst om ze te zien. Maar als ze eenmaal een nest hebben of jongen die net uit het ei zijn gekropen en je weet dat te vinden, dan kun je ze goed zien. De ontdekking van de draaihals was op 22 juli om 18:57u en in het uur daarna waren er 4 voedseltransporten, met tussenpozen van 6 tot 20 minuten. De volgende ochtend was ik uiteraard weer ter plekke en zag ik de ouders regelmatig voeren, met wat langere tussenpozen. Op 25 juli om 12:00u filmde ik het afvoeren van ontlasting door één van de ouders. Op 26 juli in de ochtend duurde het tot 8:30u dat één van de ouders op de bekende kale tak zat met een snavel vol voedsel. Daarna vlogen ze frequenter heen en weer. Het voedsel bestond voor zover ik kon zien vooral uit mieren en miereneitjes. Wat opviel (maar tegelijkertijd logisch is) was dat de voedselvluchten in het begin minder waren. Er zat vaak wel een half uur tussen. Naarmate de tijd vorderde werd de frequentie van het voeren hoger. Wat grappig was om te zien was dat de vogels een vaste aanvliegroute hadden. Ze kwamen met een bek vol voer op een kale tak zitten, een meter of 20 van het nest. Ze leken dan soms net een papegaaiduiker, omdat ze hun snavel zo vol hadden. Vanaf daar vlogen ze naar het nest, zodra ze hadden geconstateerd dat de kust veilig was. Ik vormde ook geen bedreiging blijkbaar, want ze trokken zich niks van me aan. Ik bleef ook op het pad, want daar vandaan waren ze goed te volgen, zonder te storen.

Als de jongen klein zijn dan zijn ze niet te horen. Maar als ze wat ouder zijn dan kun je ook de bedelroep horen. Ik hoorde de jongen voor het eerst bedelen op vrijdagavond 27 juli. De andere vogelaar (die ik ontmoette op 27 juni, zie mijn eerdere post) en ik hadden afgesproken dat we elkaar op de hoogte zouden houden van de vorderingen. Op 31 juli ’s ochtends zag ik de ouders nog wel de holte ingaan en voeren met tussenpozen van 5 tot 10 minuten, al kwam het ook voor dat er 25 minuten tussen zaten. Later die dag merkte de andere vogelaar dat de ouders niet meer steeds het nest in vlogen. Een teken dat de jongen groter werden. En dat zou betekenen dat de jongen zichtbaar zouden kunnen zijn. Of dat lukte lees je de volgende keer :-).

Unieke belevenis met mijn favoriete vogel: de draaihals

Sinds ik als jochie van 12 een draaihals zag in de Oostvaardersplassen (die was op doortrek) is het mijn favoriete vogelsoort. Wat me specifiek aanspreekt is moeilijk in woorden te vatten. Het is een soort die tot de verbeelding spreekt: het is een spechtensoort, ze lijken schubben te hebben in plaats van veren, ze kunnen hun nek 180 graden draaien, je ziet ze bijna nooit, de baltsroep heeft iets melancholisch, de wetenschappelijke naam is echt stoer (Jynx Torquilla). Het zal de combinatie wel zijn waarom de draaihals voor mij (en met mij veel andere vogelaars) iets extra’s heeft. Het is al jaren mijn wens nummer één (op vogelgebied dan) om een nest te vinden van deze onopvallende vogel. Dat was eerst een sluimerende wens, misschien ken je dat (“het lijkt me wel eens leuk om….”). Maar de laatste jaren is het echt bovenaan mijn wensenlijst komen te staan, met stip! Elk voorjaar, zo rond de eerste vinkenslag in februari, begint het bij mij te kriebelen: draaihalzenkoorts 🙂. Vandaar dat ik de laatste jaren in het voorjaar vaak op pad ga om draaihalzen in potentiële broedgebieden te vinden. Vorig jaar had ik op mijn trouwdag mijn tot dan toe mooiste draaihals ervaring, met op minimaal drie plekken roepende vogels (op één plek zelfs een paartje), een recordaantal draaihalzen op één dag voor mij. Maar dit jaar nam ik me al vroeg voor om nu eindelijk een nest te vinden. Eind april en begin mei zag en hoorde ik in een bepaald gebied een draaihals, maar een territorium is nog geen broedgeval, laat staan een nest. Een andere aanpak was nodig. Ook omdat ik mijn tijd tactisch moet indelen (ik tel zelf draaihalzen in een ander gebied, ik coördineer een nestkastenproject met zo’n 130 kasten op begraafplaats Rusthof in Amersfoort, ben druk met het geven van vogelexcursies, workshops en andere activiteiten vanuit mijn eigen bedrijf De Gezonde Vogelaar en werk mee aan een kerkuilenproject (o ja, ik heb ook nog een gezin ;-)).

Daarom besloot ik de draaihalzen de draaihalzen te laten, zodat ik me kon focussen op het vinden van bedelende jongen in het nest eind juni. Uit mijn eigen berekeningen (een publicatie van Rob Bijlsma over de Drentse draaihalzen hielp me daar goed bij) kwam ik tot de conclusie dat eind juni een mooie tijd was om te gaan zoeken. Op woensdag 27 juni nam ik een dag vrij en ’s ochtends vroeg was ik in het gebied. Het begon goed met een roepende zwarte specht en (superbizar) een ijsvogel die op een meter hoogte over de hei kwam aanvliegen en strak door vloog, een halve meter boven het bos. Nog geen draaihalzen, maar mijn dag kon al niet meer stuk. Ik had nog wat plekken bepaald waar ik wilde gaan zoeken en bij de eerstvolgende moest ik mezelf echt even knijpen. In een boom hoorde ik de bedelroep van een jonge draaihals!!! Dit geluid is bij weinig mensen bekend. Het heeft iets weg van een vuurgoudhaan, alleen dan minstens twee keer zo snel. Dat geluid hoorde ik dus. Alleen was er een probleem ;-). Want in een volgende boom hoorde ik hetzelfde geluid. En van een andere kant kwam nog een keer dit geluid. Dat kon maar één ding betekenen: dit waren jongen die net waren uitgevlogen. Daar werd deze Gezonde Vogelaar helemaal lyrisch van, dit was echt fantastisch! Met een hartslag die in één seconde steeg van 55 naar 85 BPM (ik had mijn Fitbit om) lukte het me om een jong te filmen. Supervet! Na een tijdje kwam één van de ouders voeren. De ouders zaten regelmatig uitgebreid te zoeken naar voedsel op dode berken, ze waren echt heel goed te zien. Ik heb er leuke opnames van kunnen maken.

Als je geen vogelaar bent dan is het misschien moeilijk te begrijpen wat een bepaalde vogel met je kan doen. Het is echt een euforisch gevoel. Je kunt het vergelijken als wat er gebeurt als Nederland scoort op het WK (weet je nog, dat gebeurde vroeger wel eens), of als je het poollicht ziet of wanneer je hoort dat je geslaagd bent voor je rijexamen. Zoiets. Nu zijn de meeste vogelaars zo dat ze hun vondsten het liefst met anderen delen, ik heb dat ook. Alleen daar had ik een dilemma. Het is een prachtig gebied, met veel bijzondere flora en fauna. Het bekend maken van een dergelijke vondst kan hordes vogelaars en fotografen op de been brengen. Nu is dat op de Maasvlakte niet zo’n probleem. Maar in dit kwetsbare gebied is dat toch een ander verhaal. Daarom heb ik er voor gekozen om maar een paar mensen in te lichten. Mensen die ik ken en van wie ik weet dat ze er op een goede manier mee om gaan. Er kwam toevallig een andere vogelaar aanlopen en hij bleek ook de draaihals als één van zijn favoriete vogels te hebben. Toch leuk om zo’n moment te delen. We konden de draaihalzen samen goed bekijken. Ook in en bij een holte, waarvan we aannamen dat het het oude nest was waar ze nog even in gingen kijken of er toevallig een jong achtergebleven was.

Ik besloot om mijn waarneming van deze draaihalzenfamilie te delen met een handjevol mensen, van wie er één meteen alles liet vallen en ook naar het gebied kwam. Dat was tegen de middag. Toen waren de vogels alleen een stuk minder goed te zien, wat een beetje een domper was. Het was wel leuk, maar niet helemaal bevredigend. Maar goed, je kunt niet alles hebben. Vogels laten zich niet regisseren/voorspellen bleek maar weer. Dat maakt vogels kijken zo leuk en soms zo frustrerend. Uiteindelijk heb ik die dag met zekerheid 3 jongen gezien en de 2 ouders. 5 draaihalzen op één dag dus! Er zaten er waarschijnlijk meer, maar ze waren lastig te tellen. Meestal hebben draaihalzen tussen de 6 en 10 jongen. Echt een supermooie vondst. Maar dat is nog steeds geen nest.

Thuisgekomen bekeek ik de beelden die ik had gemaakt. Er zaten leuke beelden tussen. Maar mijn hartslag ging pas echt omhoog (Fitbit had ik helaas niet om, maar hoog was het zeker!) toen ik het stukje bekeek dat ik gefilmd had van de draaihalzen die bij de boomholte op een tak zaten. Want wat zag ik tot mijn grote vreugde? Een paring! Niet helemaal scherp, maar wel duidelijk in beeld. Nu zijn er vogelaars die vinden dat een paring het mooiste is om te zien bij vogels. Ik hoor daar niet echt bij, ik vind dat ook vogels recht hebben op hun privacy op intieme momenten. Maar uniek was het wel. Want dat kon betekenen dat er niet alleen sprake was van één broedgeval, maar misschien zelfs van een tweede leg van hetzelfde paar. Dus toch nog kans op het vinden van een nest! Of me dat uiteindelijk gelukt is, zie je binnenkort!

Bedankt voor het kijken. Als je dit verhaal en de filmpjes leuk vond, geef dan even een duimpje omhoog en abonneer je op mijn YouTube-kanaal en volg mijn website.

Een gezond recept voor een heerlijk smoothie

De Gezonde Vogelaar gaat behalve vogels ook over een gezond leven. Voor een gezond leven is o.a. gezonde voeding belangrijk. Zelf ben ik dol op smoothies en dan vooral groene smoothies. Eén van mijn favioriete recepten is een groene smoothie met spinazie, banaan, appel en hennepzaad. Veel vitamines, eiwitten en vezels, wat wil je nog meer :-). Het recept is super simpel.

Je hebt een blender nodig, het liefst van 700 watt of meer en een icecrush functie. Met 4 bananen, 1 appel, 450 gram spinazie en 50 gram hennepzaad en 300-500 ml water maak je een flinke kan (1,7 liter ongeveer). Vind je dat wat teveel, doe dan alle ingrediënten naar verhouding in de blender. Ik doe meestal eerst de bananen er in met wat water (niet teveel, deze smoothie is het lekkerst als ie wat dikker is) en zet de blender dan kort aan. Dan de appel en het hennepzaad er in en nog even aan. Daarna kan de spinazie er in. Ik gebruik altijd deelblokjes spinazie uit de diepvries. Dan krijgt de smoothie meteen de juiste temperatuur, want warm vind ik het niet lekker. Als je het gek vindt om een groene smoothie te drinken (veel mensen hebben moeite met de groene kleur), begin dan met wat minder spinazie. Heb je trouwens geen blender met een icecrush functie of weinig vermogen, dan kun je het beste verse spinazie gebruiken. Want ik wil niet op mijn geweten hebben dat door mijn recept je blender kapot gaat ;-). Veel succes met het maken van deze heerlijke smoothie en geniet er van! Laat me ook weten wat je er van vond, ik ben benieuwd!

Vlog # 1 en unieke kans om de Oostvaardersplassen te beleven

Afgelopen weken heb ik besloten om te gaan vloggen. Ik neem al veel langer allerlei video’s op, maar ga dat nu regelmatiger doen en meer focussen om dat via mijn website te doen. In deze eerste vlog een fietstocht door het Edese Bos en over de Edese Hei.

Ik vertel o.a. over welke vogelsoorten er leven en over een ontmoeting met een beer :-). O ja, op 24 augustus organiseert De Gezonde Vogelaar een excursie in de Oostvaardersplassen. Een prachtig gebied met veel bewoners, waaronder de zeearend. Ik kom al sinds eind jaren ’80 in dit gebied en ken het goed. Er zijn nog plekken beschikbaar. Meer info en inschrijven kan via https://degezondevogelaar.nl/oostvaardersplassen.

Magische avondwandeling in het Deelerwoud

Afgelopen vrijdag maakte ik een avondwandeling in het Deelerwoud. Een prachtig bos- en heidegebied waar in deze tijd van het jaar veel vogels te zien en te horen zijn. Ook deze keer was dat het geval. Vanaf de parkeerplaats hoorde ik de koekoek al roepen en de nodige zangvogels zaten te zingen. Dat geeft me altijd zo’n fijn gevoel 🤗. Iets verder op de hei zag en hoorde ik roodborsttapuiten en vloog de koekoek langs. Geelgorzen, gekraagde roodstaarten en bonte vliegenvangers zaten te zingen en er vlogen veel grote lijsters boven de hei. Die vlogen heen en weer van boom naar boom en weer terug. Ik denk een familie met uitgevlogen jongen. Het was een prachtige avond, lekker rustig en prima weer. Op een bankje heb ik een video opge omen over Ikigai. Weet je wat dat is? Bekijk dan deze korte videoserie.

Toen ik naar huis wilde gaan kwam ik een zwarte specht tegen. Die zat zich tegoed te doen aan een mierenhoop. De terugreis toch maar even uitgesteld 😀. Prachtig te zien hoe groot de snavel is. En wat dacht je van het rode petje. Echt schitterend!!! En vlakbij zat ook een tweede te roepen! In deze video kun jij meegenieten van de zwarte specht.

Vogelexcursie met biologiedocenten: feest 😀

Wij werden gevraagd om twee vogelexcursies te geven tijdens een Inspiratiedag voor biologiedocenten, georganiseerd door Malmberg (van de schoolboeken). Locatie was Park Schothorst en omgeving in Amersfoort. Het was een prachtige dag. Hoogtepunten waren een groene specht en maar liefst twee ijsvogels 😍. Echt geweldig! Wij zijn dankbaar voor deze kans om de passie voor vogels te delen met mensen die in het onderwijs het verschil kunnen maken. In dit filmpje een impressie van de dag. Spoiler alert: ijsvogel, groene specht en meer!

De Bonte Vliegenvanger

De Bonte Vliegenvanger is een vogeltje dat elk voorjaar weer in Nederland te zien is. Ze brengen de winter door in Sub-Sahara Afrika en komen rond half april weer massaal in Nederland aan. Meestal eerst de mannetjes. Zij bezetten alvast een mooi territorium en daarna keren de vrouwtjes terug. Ze hebben een op de eerste indruk eenvoudige zang, maar als je goed luistert dan hoor je steeds meer prachtige variaties.

De mannetjes variëren in kleur van zwart wit tot wat bruiniger. De zwart witte mannetjes vind ik het mooist. Dat contrast, schitterend! Ik doe een nestkastenproject op begraafplaats Rusthof in Amersfoort. Daar hebben we elk jaar zo rond de 15 territoria van deze mooie vogeltjes. Doordat we de vogels ringen weten ook steeds meer van deze soort. Zo hebben we steeds vaker vrouwtjes die in een nestkast zitten te broeden die een jaar eerder geringd zijn als nestjong op (bijna) dezelfde plek. En één vrouwtje broedt al 5 jaar op rij op Rusthof, zelfs twee keer in precies dezelfde kast.

Dit vrouwtje bonte vliegenvanger broedt al 5 jaar achter elkaar op begraafplaats Rusthof

Ik vind het echt fascinerend dat deze vogeltjes hier op Rusthof uit het ei komen, na twee weken uitvliegen, dan na een paar weken naar Afrika vliegen en dan het volgende broedseizoen weer terugvliegen naar precies hetzelfde gebied om er te gaan nestelen. Een vogeltje van ongeveer 15 gram, zonder navigatie. Dat vind ik zo bijzonder!

Het ringen van vogels is trouwens erg leuk om te doen. Hoe dat precies in z’n werk gaat vertel ik een andere keer.

 

Hier halen we tijdens het ringen de jonge vliegenvangers van het nest. Hoe dat precies in z’n werk gaat vertel ik je een andere keer.

 

Beweeg of je bent ontslagen 😆 – maar nu even serieus

Dit bericht pakte meteen mijn aandacht. Goed initiatief als werkgevers mensen verleiden tot meer bewegen. Al gaat dwingen, zoals de kop van het artikel suggereert wel wat ver, er zit wat in om mensen met zachte dwang te bewegen tot meer bewegen 😀. De stelling dat zitten het nieuwe roken is, dekt trouwens niet helemaal de lading. Daarover meer in een volgend bericht. Wat vind jij van de stelling Beweeg of je bent ontslagen? Ik wens je een fijne dag (met genoeg beweging 😁)!

https://theoptimist.nl/daily/beweeg-of-je-bent-ontslagen/

Jaarverslag Vogels op Rusthof 2017

Begraafplaats Rusthof ligt aan de zuidkant van Amersfoort aan het noorden van natuurgebied Den Treek en het Hazewater. Het is een prachtige begraafplaats. Of eigenlijk doet dat het gebied tekort, het is een plek van bezinning en rust en een natuurgebied. Naast begraven gebeurt er nog veel meer op deze bijzondere plek. De natuur krijgt volop de ruimte. Er hangen meer dan 100 nestkasten en ook daarbuiten is er veel natuur te zien en te beleven. In het Jaarverslag vogels op Rusthof 2017 leest u daar alles over. En let vooral op de prachtige foto’s.

Bijzondere en bizarre vondst

Gisteren was dag twee van ‘Wat Fluit Daar’ de cursus vogelgeluiden herkennen van De Gezonde Vogelaar. Het was een prachtige ochtend. Eerst wat regen, maar daarna heerlijk weer. We zagen en hoorden allerlei vogels en zagen een wild zwijn dat van ons schrok en het hazepad koos.

Toen we bijna bij het eind van de wandeling waren zagen we iets bizars!

Een boommarter hing langs de stam van een boom. Zij (dat bleek later) zat vast met het lijf in een boomholte. En was daardoor dood gegaan. Gestikt of nek gebroken. Boommarters zijn zeldzame dieren en je ziet ze zelden. En als ze gezien worden dan is het meestal dood als verkeersslachtoffer. Ik heb het gemeld aan mensen die onderzoek doen naar deze bijzondere dieren. Vervolgens zijn zij samen met de boswachter het dier gaan losmaken. De boswachter heeft het dier onderzocht. Het bleek te gaan om een vrouwtje. Ze was nog niet zogend, dus ze had geen jongen.

Echt een bijzondere afsluiting van deze ochtend. En ik hoop dat we de volgende keer een levende boommarter zien :-). Over twee weken gaan we verder in de buurt van Amersfoort. Er zijn nog plekken. Neem daarvoor even contact met me op via een PB of bel me even (0636086816).

Wil je ook minder ONGEZONDE STRESS? Ga een dag VOGELS kijken!

 
In onze moderne maatschappij is stress één van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen. Heel veel mensen (jij vast ook) hebben last van stress. Of dat nou op het werk is of privé, dat maakt niks uit. Wat wel uitmaakt is hoe je er mee omgaat. Blijf je er mee lopen, denk je dat het vanzelf wel over gaat? Niet doen!!!
 
Wat dan wel? Een leuk voorbeeld lees je in dit artikel op de website van BNR Nieuwsradio, aapjes kijken :-). In dat artikel legt psychiater Bram Bakker uit hoe gevaarlijk stress voor je is. En hoe het helpt om tijd voor jezelf vrij te maken. Maar je hoeft niet per se naar de dierentuin. Ga naar buiten, de natuur in! Even lekker een boswandeling, de hei op met de hond (zonder mag ook), uitwaaien op het strand en natuurlijk vogels kijken! Allemaal mogelijkheden om even tot rust te komen.
 
Zelf ga ik regelmatig (hoe kan het ook anders….) vogels kijken. Heerlijk een dag alleen maar aandacht voor mijn directe omgeving, genieten van de pracht van de Hollandse natuur, geen stress, wel veel rust, plezier en energie door buiten te zijn en gefocust te zijn op vogels.
 
Wil jij eens een keer iets anders en een nieuwe manier ontdekken om meer RUST en ENERGIE te krijgen? Ga dan een keer met me mee! Bijvoorbeeld op 30 maart 2018, dan organiseert De Gezonde Vogelaar de eerste ‘Beleef de prachtige lente’dag van 2018. In de Oostvaardersplassen, één van de mooiste natuurgebieden van Nederland.
 
 
 

Wat hebben vogels te maken met een gezond leven?

Een vogel die niet fit is redt het in de natuur niet lang.

Dus doet een vogel alles om zo gezond mogelijk te zijn.

Voor mensen is dat anders.

Om als mens te kunnen overleven hoef je niet gezond en fit te zijn. Gelukkig maar dat wij mensen af en toe ziek kunnen zijn en zelfs langdurig niet fit kunnen zijn en nog overleven. Dat komt door onze moderne wereld. We hoeven niet op jacht voor voedsel, dat kopen we bij de supermarkt. We hebben artsen en mensen om ons heen die ons kunnen helpen. En gelukkig maar!

Alleen heeft dat ook een keerzijde.

Want is een leven waarin je niet zo fit bent als je kunt zijn een leuk leven? Dan heb ik het niet over mensen die echt ziek zijn, maar over mensen die zich niet optimaal voelen. En dat zijn er een heleboel. Alleen als zij naar de huisarts gaan dan zegt die dat ze op zich gezond zijn, want alles is normaal. Probleem is alleen dat normaal eigenlijk betekent gemiddeld. En het gemiddelde is wat het is: het gemiddelde! Dus zeker niet optimaal.

Vogels kunnen zich dat niet veroorloven.

Ze moeten altijd fit zijn. En dus eten ze wat ze horen te eten, wat moeder natuur voor ze bedacht heeft. En wat de natuur levert. Geen bewerkte rommel met allerlei toevoegingen. En daar kunnen mensen een hoop van leren. Kort samengevat is het dieet wat moeder natuur voor mensen bedacht heeft: vers eten, fruit, groente, noten, zaden, peulvruchten. Als we dat eten dan profiteert onze gezondheid daar meteen van.

Alleen is het niet altijd even makkelijk.

In dorp en en steden vind je op alle hoeken van de straat slecht eten, met de vaste ingrediënten: vet, suiker en allerlei toevoegingen. Hoe je daar mee om kunt gaan leer ik je graag in een natuurlijke omgeving. Dus niet in de supermarkt of in de stad, maar in de natuur. Want dat die rommel ook op vogels invloed heeft inmiddels zie je duidelijk aan de steeds vaker voorkomende patatkraaien en dikke duiven.

Een simpele vuistregel

En die is: eet voedsel dat je oma ook nog zou herkennen als eten. Dus vers, met simpele ingrediënten en veel groente en fruit. Wil je meer weten, volg me dan op Facebook, Instagram en deze website. Of kom een keer op één van mijn workshops, ik help je graag.

Vogels voeren: maak er wat leuks van!

Vogels kunnen in het najaar en de winter wel wat hulp gebruiken. Ze zoeken ook vaker de steden op en je kunt vogels van veel dichterbij zien. En het is ook een unieke kans om vogels van dichterbij te zien. Er gebeurt dan van alles. De interactie van de vogels onderling is echt fascinerend om te zien. Daar kun je een hele dag van genieten. Wij hadden afgelopen winter bijvoorbeeld een staartloze merel in de tuin. En wat hij miste aan staartveren compenseerde hij met zijn bravoure. Hij liet echt zien dat hij de baas was in de tuin. Een echte persoonlijkheid!

En je kunt er ook een leuke activiteit van maken met je kinderen. Zelf maak ik elk jaar in een cakevorm een grote tulband en kleine cupcakes. Het recept is simpel:
Koop een blok frituurvet (vogels hebben meer verzadigd vet nodig dan mensen) en goed strooivoer. Smelt het frituurvet. Dat kan in een pan bijvoorbeeld. Neem dan de pan mee naar buiten (dat doe ik tenminste omdat ik vaak nogal knoeierig ben :-)) en doe er een gelijke hoeveelheid (ongeveer) strooivoer in. Pas op dat je je niet brandt! Doe dan alvast touwtjes in de cupcake vormen, dan kun je ze daarna ophangen. En je kunt er allerlei mooie bouwsels van maken. Hieronder een taart die ik een keer met sinterklaas kreeg als soort surprise. Erg leuk en de vogels zijn er ook erg blij mee!

Lekker bijvoeren dus! Dat mag trouwens het hele jaar door, je hoeft niet te wachten tot het echt koud wordt. Dat vogels lui zouden worden van voeren of niet meer zelfstandig voedsel zouden kunnen vinden door bijvoeren is een veelgehoorde fabel. Ze hebben vaak meerdere plekken waar ze hun voedsel vandaan halen en als het ergens niet is dan zoeken ze een andere plek. Ik wens je een fijne en vogelrijke winter!

Natuurfenomenen

BijZONdere zon

Na de stralende zon van gisteren is je vast al opgevallen dat de zon vandaag anders oogt dan normaal. Hij is rood en dat zie je eigenlijk alleen als ie opkomt of ondergaat. Dat komt door een orkaan die is ontstaan voor de kust van Afrika, een hoop Sahara zand in de lucht en bosbranden in Portugal. Ik vind het altijd bijzonder om te merken dat heel veel dingen, of eigenlijk alles, met elkaar samen hangt in de natuur. Een belangrijke les die we daar uit kunnen leren vind ik dat wat wij doen, effect heeft op andere plekken op de wereld. Door bewust te leven kun je dus een positieve invloed hebben op de hele wereld. Ik probeer daar als De Gezonde Vogelaar een steentje aan bij te dragen, maar jij doet dat vast ook.

Wat is jouw steentje? Laat je reactie achter onder dit bericht. Ik ben benieuwd!

 

Op de website van Weeronline lees je trouwens meer over het fenomeen dat vandaag te zien is.

Wat vogels kijken voor jou kan betekenen

Vogels kijken gebruik ik om mijn hoofd leeg te maken, te ontspannen, te ontstressen. En meer! Om het hectische leven in de hedendaagse maatschappij even los te laten en zorgen te vergeten. Vogels zijn altijd buiten en als ik buiten ben voel ik me op mijn best. Frisse lucht, groen om je heen, dat zijn ook redenen waarom vogels kijken gezond is. Een groene omgeving is gezond, dat blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit van Essex. Dat toonde aan dat de groene kleur van bomen, het gras en planten goed is voor je gezondheid. Door bewust vogels te kijken leer je ook natuur op een andere manier kennen en waarderen.

Vogels laten met hun gedrag ook dingen zien waar je als mens van kunt leren. Bijvoorbeeld dat je je niet druk moet maken om onbelangrijke dingen die zijn gebeurd. Denk je bijvoorbeeld dat een merel denkt aan die ene keer dat die lekkere regenworm van hem werd afgepakt door een andere vogel? Tuurlijk niet. En dat zouden we als mens ook niet zoveel moeten doen (niet de regenworm, maar blijven denken aan onbelangrijke dingen). En vogels zijn altijd de beste versie van zichzelf. Ze schamen zich niet voor anderen, ze zingen hun mooiste lied en laten hun mooiste veren zien. In tegenstelling tot veel mensen, helaas. Wij zijn vaak bang voor de reactie van anderen, voor de oordelen van onze vrienden, buren of mensen die we niet eens kennen, dat we uitgelachen worden of dat dingen toch niet lukken. En dat is zo ontzettend zonde! Dus neem een voorbeeld aan vogels en doe wat je wilt doen, wat je hart je ingeeft!

Vogels kijken is mijn passie. En omdat het zo belangrijk voor me is heb ik het tot mijn missie gemaakt om met zoveel mogelijk mensen te delen hoe fantastisch vogels zijn. En welke lessen wij van ze kunnen leren! Dat deel ik via mijn blog en Facebook pagina. Ik hoop dat je dat waardeert. Maar je kunt natuurlijk het beste zelf naar buiten gaan en de positieve werking van groen en buitenlucht ondervinden. Dus ga er lekker op uit, dan merk je het vanzelf. En heb je geen tijd of zin, volg me op Facebook.com/degezondevogelaar zodat je mijn avonturen kunt meebeleven :-).

Hoe ik besmet ben geraakt met het vogelvirus!

Mijn fascinatie voor natuur en vooral vogels begon al vroeg. Die is lastig in woorden te vatten, toch doe ik een poging. Het begon toen ik een jaar of 9 was. Rond die leeftijd waren er twee momenten die bepalend zijn geweest hiervoor. Deze momenten wil ik met jullie delen omdat ze zoveel indruk op me hebben gemaakt en ze de start van mijn passie betekenden. Samenvattend: Zeeland, OVP en zeearenden.

Zeeland

Moment één was in december 1988. Ik was op vakantie in Zeeland (Burgh-Haamstede) en mijn vader ging vogelen. Ik weet nog dat hij terugkwam en vertelde dat hij een slechtvalk had gezien. Dat triggerde me zo dat ik ook een keer mee wilde. En dat kon! Bestemming was de Kabbelaarsbank. Volgens mij gingen we een gebied in dat eigenlijk afgesloten was, maar dat maakte het extra spannend. Ik weet nog goed dat ik gefascineerd was door de pieren die in het zand hoopjes maakten. Het waren voor mij net kunstwerken. Dat is me altijd bijgebleven. En natuurlijk de vogels die we zagen. Het allermooiste was een lepelaar. Die stond te rusten op één poot en dat was een magisch gezicht! Mijn fascinatie was begonnen. En is nooit meer overgegaan ☺.

OVP

De eerste echte vogeltrip was op 4 januari 1989. Toen ging ik met mijn vader en een vriend van me naar de Oostvaardersplassen, onder veel natuurliefhebbers ook wel bekend onder de afkorting OVP. Ik was flabbergasted door een biddende torenvalk, werd lyrisch door een havik die jagend langszoefde en werd helemaal leip toen we op het Markermeer een groepje ijseenden zagen! Dat deze mooie eenden helemaal uit arctische streken naar ons land komen om te overwinteren vond ik echt fascinerend. Nog steeds krijg ik het warm van mijn herinneringen aan deze dag en de belevenissen, zelfs nu ik dit bijna 30 jaar later schrijf ????.

Zeearenden

En ik weet nog dat ik als klein jongetje de volgende ochtend vroeg wakker werd (of ik had niet geslapen door al die indrukken van de dag ervoor, dat kan ook nog ????) en bij mijn ouders naast het bed stond met de vraag: ‘Gaan we vandaag weer?’ En het coole was dat we dat deden (thanks pa ????). Die dag, de 5e januari 1989, was zelfs nog mooier dan de dag ervoor. Langs de Oostvaardersdijk zagen we 2 zeearenden. Ik zelf meende er 4 te hebben gezien, maar dat kwam waarschijnlijk door de rijke fantasie die een 9 jarige nou eenmaal heeft ????. Wat een fantastische beesten waren dat zeg. Ze noemen de zeearend ook wel de vliegende deur. Heb je er weleens één gezien? Ze zijn echt gigantisch.

Fascinatie geboren

Door deze belevenissen was mijn fascinatie geboren. En die is nooit meer weggegaan ????. Op Youtube vind je een filmpje van een interview met mijn vader over zijn passie voor natuur (duurt 10 minuten). Hoe is jouw passie voor vogels en natuur ontstaan? Ik ben benieuwd, laat het me weten!

 

Vogels zorgen voor ontmoeting

Op 26 september jl. was ik in Groningen in de buurt van Slochteren. Daar was namelijk een zeer zeldzame vogel gezien, een grijze wouw. Een fascinerende vogel, met drie verschillende kleuren grijs, rode ogen, felgele poten en een gevorkte staart. Normaal gesproken komt deze soort in Zuid-Europa voor, maar dit exemplaar wilde waarschijnlijk weten wat er waar is van de slogan “Er gaat niets boven Groningen”. En ik moet zeggen, het was er fantastisch. Een prachtig natuurontwikkelingsgebied vlakbij het gehucht Schaaphok en het plaatsje Denemarken, wat wil je nog meer? En gelukkig kreeg ik de grijze wouw snel in beeld. Hij zat in de top van een kale boom, midden in het gebied. Een prachtige vogel en een mooie soort om te zien, daar gaat je hart sneller van kloppen als vogelaar.

Wat ik echt super leuk vind en tegelijkertijd fascinerend zijn de ontmoetingen die ik heb met mensen die ook van natuur houden. Mensen die ook op pad gaan om vogels te kijken en zo’n bijzondere vogel te zien. En wat ook vaak gebeurt is dat als er meerdere vogelaars op een plek zijn er ook meer bijzondere vogels gezien worden. En als je dat met elkaar kunt delen, dat geeft het voor mij nog iets extra’s.

Tijdens een Facebooklive sessie die ik deed bij de grijze wouw had ik zo’n bijzondere ontmoeting. Ik was nog aan het filmen en er ontstond een mooi gesprek met tussendoor ook nog baardmannetjes. Als je goed luistert dan kun je de passie en fascinatie van deze mensen ook horen en zelfs voelen. Zie voor het filmpje mijn Facebook pagina. Vooral de eerste 6 minuten zijn trouwens de moeite waard, daarna zie je alleen mijn hoofd in beeld :-).

Ik hoop dat je met deze video begrijpt waarom vogels kijken zoveel meer kan zijn dan alleen met je verrekijker naar vogeltjes kijken :-). En wil je zelf een vogelaar worden? Dat kan heel makkelijk. Begin gewoon in je tuin of op je balkon! En wil je er meer over weten, volg mij op Facebook of ga een keer mee op mijn vogelexcursies of workshops!

Wat is er nou zo bijzonder aan vogels kijken?

Die vraag hebben mensen wel eens. En dat kan ik me voorstellen. Want als je nooit met het vogelvirus (geen vogelgriep gelukkig :-)) besmet bent geraakt dan kan dat best lastig zijn. Ik kan een heel betoog houden over het antwoord op deze vraag. Alleen doe ik dat niet. Want eigenlijk is de enige manier om dit te snappen om mee te gaan naar buiten, op pad, vogels kijken. In weer en wind, bij mooi weer, in het bos, op de hei, in de duinen, de polder en aan zee. Overal zijn vogels en dat maakt mij gelukkig. Mijn passie voor vogels deel ik het liefst met zoveel mogelijk mensen. Daarom post ik zo vaak mogelijk op mijn website, op Instagram en Facebook filmpjes, foto’s, livesessies en blogs zoals deze. Ik hoop dat ik jou ook inspireer om naar vogels te kijken en naar buiten te gaan. Dat kan met mij (ik geef workshops en trainingen), maar dat kun je natuurlijk ook alleen doen of met anderen. Wat je ook doet: geniet er van en merk zelf wat het met je doet.

Wat vind jij van vogels kijken? Ben je ook een vogelaar, of vind je het leuk om naar de vogels om je heen te kijken en verder niets? Of iets anders. Ik ben benieuwd.

Fijne dag!

Drie tips voor een gezond leven!

Als De Gezonde Vogelaar is het mijn missie om met zoveel mogelijk mensen, waaronder jij, te delen hoe fantastisch natuur is en hoe wij natuur kunnen gebruiken om gezond te zijn. Vandaag wil ik 3 tips met je delen voor een gezond leven.

Tip #1 Doe als een vogel: ga naar buiten en beleef de natuur!
Onderzoek van de universiteit van Essex heeft aangetoond dat de groene kleur van bomen, het gras en planten bewegen leuker en gemakkelijker maakt. Dus als je naar buiten gaat en je omringt met groen dan is het makkelijker om fit te worden of te blijven.
Natuur verbetert ook je hersenfunctie, of in simpele woorden (voor het geval je dit binnen zit te lezen ;-)) je gaat er beter van denken. Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat natuur werkt tegen stress en zelfs depressies. En natuurlijk Vitamine D. Die hebben we allemaal nodig en in de natuur zijn is veel gezonder dan een pilletje nemen!

Natuur werkt het beste als je het echt beleeft. Dus kijk naar de bomen en planten, luister naar de vogels, ruik de geuren van de seizoenen, voel de grond, takjes en beukennootjes door op je blote voeten te lopen (die laatste zijn aan te raden als het heeft geregend) en proef de bramen en bosbessen. Ik word van die dingen altijd enorm blij. Hier ligt ook de link met wat wij kunnen leren van vogels. Vogels zijn altijd buiten. Daar kunnen ze namelijk hun beste ik zijn, daar kunnen ze vliegen, hun mooiste lied zingen, gezond zijn! Dus doe zoals vogels doen en ga er op uit!

Tip #2 Eet als een vogel: eet gezond!
Ja maar, wat is nu gezond? Al die diëten, dieetgoeroes, hypes enzovoorts maken het er niet makkelijker op. Maar gelukkig voor jou heb ik een nieuw superdieet ontwikkeld, gebaseerd op wat vogels eten. Namelijk….. het Vogeldieet. Nee hoor, flauwe grap. Je hoeft helemaal niet op  een dieet. Als je gewoon eet hoe Moeder Natuur het bedacht heeft dan komt het goed. En dat komt neer op één simpel principe, namelijk: eet de dingen zoals ze van nature voorkomen. Mensen zijn zo knap en slim dat we tegenwoordig eten kunnen maken dat je oma niet eens zou herkennen als voedsel. En al die bewerkte troep eten veel mensen zonder er over na te denken. En dat is niet goed voor onze gezondheid. Vogels doen dat veel slimmer, ze eten wat Moeder Natuur voor ze bedacht heeft. Want zeg eens eerlijk, heb je wel eens een te dikke vogel gezien, in de natuur? Ik schrijf bewust ‘in de natuur’, want dikke vogels zijn er zeker. Alleen wat eten die? Die eten de rommel die ze vinden in de steden, mensenvoedsel. Denk maar aan de dikke duiven in de stad, of patatkraaien. Vogels kunnen er zelfs kleurafwijkingen van krijgen in hun verenkleed.

Kijken we in de natuur, dan zijn vogels altijd in vorm, fit en gezond. Dus eet als een vogel. Eet groente, fruit, noten en zaden, whole foods. En geen bewerkte zooi! Eet op zo’n manier dat je in topconditie bent en kunt pronken met je mooiste veren.

Tip #3 Neem elke dag tijd voor jezelf!
Maak jij dagelijks tijd vrij voor jezelf? Echt voor jezelf? Ik doe dat bewust en merk dat dat me enorm helpt. In die tijd voor mezelf doe ik verschillende dingen. Bijvoorbeeld een stuk hardlopen op de hei (zie ook tip 1), een boek lezen, een wandeling in het bos op mijn blote voeten, leerzame filmpjes op Youtube kijken, in mijn dagboek schrijven.
Dat kan een half uur zijn, maar ook een hele dag. Vogels kijken kan ik de hele dag doen (ik ben natuurlijk niet voor niets De Gezonde Vogelaar). Nu denk je misschien: Wat egoïstisch, dat kan ik echt niet maken. Dat begrijp ik. Want je wilt natuurlijk tijd hebben voor je vrouw/man/partner/kinderen/vrienden/familie. En je hoeft je ook niet te gedragen als een koekoek (die dropt haar ei en smeert ‘em). Maar denk hier eens over na: als je geen tijd voor jezelf hebt, kun je dan je beste jij zijn? Kun je dan je mooiste lied zingen? Voor mij is het antwoord daarop een duidelijk nee. Dus zie het als investering in jezelf, een investering die ook de mensen om je heen veel op kan leveren. Want als jij gezond, fit en relaxed bent dan kun je het beste van jezelf geven. Goed voor jou, voor je dierbaren en de wereld om je heen.

Maar ik heb het zo druk, hoe maak ik dan tijd voor mezelf? Daar schrijf ik binnenkort meer over. Alvast één optie: zet je wekker een half uurtje vroeger.

Welkom in de wereld van De Gezonde Vogelaar!

Ik vind het leven fantastisch! Het is echt een bijzondere ervaring. Elke dag zijn er wel bijzondere dingen; ik kan enorm genieten van de zon, van vogelgezang, van de blauwe lucht, van leuke gesprekken, inspirerende ontmoetingen met bijzondere mensen, van gezelligheid met mijn dierbaren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Omdat ik het leven zo’n geweldige ervaring vind, wil ik er zo lang mogelijk van genieten! Ik wil wel JONG oud worden.

 

Om jong oud te kunnen worden zijn er, zoals ik het zie, 5 pijlers waar ik aandacht aan besteed. Dat zijn (in willekeurige volgorde):

– sporten en bewegen

– dieet en voedingsgewoonten

– stresshantering en ontspanning

– je comfortzone oprekken

– zingeving

 

Omdat ik merk dat ik hier veel profijt aan heb en dat graag wil delen heb ik besloten De Gezonde Vogelaar te starten. Met De Gezonde Vogelaar deel ik mijn inzichten, dingen die ik geleerd heb en geef ik tips over hoe je gezond en fit oud kunt worden in een fit lichaam met een gezonde geest. Uiteraard heb je niet overal invloed op, wel heb je in de meeste gevallen zelf in de hand hoe je omgaat met dingen die anders gaan dan je verwacht of zou willen dat ze gaan.

 

Zoals je misschien al hebt gemerkt spelen vogels en de natuur een belangrijke rol in mijn leven en dus ook in mijn bedrijf. In de natuur komen alle vijf de pijlers voor mij samen. Ik sport en wandel graag in het bos en op de hei, ik eet zoveel mogelijk plantaardige en natuurlijke voeding, in de natuur en door vogels te kijken kom ik tot rust, de natuur inspireert mij om mijn comfortzone op te rekken doordat ik zie dat de natuur zich aanpast aan de omstandigheden die zich voordoen en het zorgen voor de aarde en alles wat er op leeft geeft mijn leven zin (en mijn kinderen profiteren daar later ook van).

Kasper van der Meulen over natuur en gezondheid

Mijn missie is om minimaal 100.000 mensen te laten zien hoe fantastisch vogels en natuur zijn en hoe je die kunt gebruiken om gezond en fit te zijn. Supercool dat Kasper van der Meulen eerder dit jaar zijn visie daarop met me wilde delen voor mijn boek. En natuurlijk ook voor jou om te bekijken en luisteren. Kasper deelt zijn favoriete plek in zijn natuur en je komt er achter wat zijn favoriete vogel is… Op mijn YouTube kanaal kun je dit inspirerende interview terugzien:

Thanks Kasper en enjoy ????????