Houd je van natuur en buiten zijn? Dan is dit dé kans om de magische wereld van vogels te beleven! Ontdek hun leefwereld en geheimen. Je zult zien dat je op deze middag helemaal tot rust kunt komen: ontstressen en je hoofd leegmaken, de dagelijkse zorgen even vergeten.

Ja, ik schrijf me in!

Wat levert het je op? 

– Een paar uur ontspannen, er echt even helemaal uit.

– Je leert veel over de vogels die in dit gebied leven.

– Je leert minimaal 10 soorten vogels herkennen (afhankelijk van je kennis vooraf).

– Je ervaart hoe je met vogels kijken meer Rust en Energie kunt krijgen in je leven.

– Doordat we met een kleine groep gaan is er volop ruimte voor vragen stellen, zodat je ook echt veel kunt leren en antwoord kunt krijgen op al je vragen. Ook is onze ervaring dat er leuke en interessante gesprekken ontstaan tussen de deelnemers.

– Je krijgt onderweg een heerlijke gezonde versnapering en er is thee en koffie.

Wat gaan we precies doen?

– Op de fiets een paar uur vogels kijken in het Binnenveld, een schitterend weidegebied tussen de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug. Door het gebied stroomt het Valleikanaal, dat vroeger bekend stond onder de veel aansprekender naam De Grift.

– Met een kleine groep (maximaal 10 personen) leer je vogels herkennen, leer je over hun gedrag, geluiden en bijzonderheden.

– Je leert het Gezonde Vogelaar momentje, een praktische tip voor meer rust en energie in je dagelijks leven.

– Er is een telescoop aanwezig voor algemeen gebruik, je moet wel zelf een verrekijker meenemen. Als je die niet hebt, neem dan even telefonisch contact op om de mogelijkheden te bespreken.

– We gaan een fietstocht maken door het gebied. Onderweg stoppen we regelmatig om vogels te bekijken. Reken op een fietstocht van ongeveer 15 kilometer per dagdeel. Je moet dus wel in staat zijn om deze fietstocht te kunnen maken. Denk ook aan kleding en schoeisel die passen bij de weersomstandigheden.

– Er is plek voor maximaal 10 deelnemers. Kleine groepen is namelijk waar De Gezonde Vogelaar voor staat. Zo zie je meer en is er volop gelegenheid om je vragen te stellen. 

In elk seizoen is er van alles te zien in het Binnenveld.

Vaste bewoners zijn ganzen, eenden en roofvogels als buizerds en torenvalken.

In de lente maak je grote kans op prachtige vogels zoals dodaarzen, ooievaars en allerlei weidevogels. Kieviten, tureluurs, de zeldzame watersnip en grutto’s. Verder kun je er in het voorjaar allerlei doortrekkende vogels tegenkomen, zoals kraanvogels.

In de zomer is het gebied in trek bij eenden en ganzen, die bijkomen van het broedseizoen en het gebied gebruiken om te ruien. In de herfst komen er weer allerlei vogels op doortrek langs. In de winter zijn er naast de grote zilverreigers ook veel ganzen te bewonderen. En wat te denken van allerlei eendensoorten in en langs de Grift (zo heette het Valleikanaal vroeger). Denk aan wintertalingen en grote zaagbekken. Of de zeearend die het gebied in de winter bezoekt. Al weet je dat nooit van tevoren.

Dat is trouwens het mooie, dat je nooit weet wat je kunt tegenkomen! Eén van de mooiste dingen van natuur is namelijk de onvoorspelbaarheid! Je leert vogels herkennen én je leert hoe je op een simpele en effectieve manier meer rust kunt ervaren in je leven, elke dag!